19.09.2011 г.

Полицията започва проверка за нерегистрирани пневматични оръжия

От днес се очакват проверки и масово налагане на глоби за притежатели на газово и пневматично оръжие, които не са го регистрирали в полицията. На 17 септември изтече едногодишният срок за регистрацията им, определен в закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.
По неофициални данни в страната има не по-малко от 500 000 такива оръжия.
В МВР до последно нямаха данни колко собственици са изпълнили задължението си, но вероятно над 20 000 оръжия в страната не са регистрирани. От 17 септември 2010 г. всеки нов собственик на пистолет бе задължен в 14-дневен срок да уведоми за покупката си писмено началника на РПУ по постоянен адрес. Гратисният срок от една година бе сложен единствено за закупеното оръжие, но търговията на черно не е спряла.
Глобата за нарушителите е 500 лева. Толкова е санкцията и за преотстъпване или продажба от едно на друго лице газово или пневматично оръжие, за която в 7-дневен срок не е уведомен началника на служба КОС в районното управление. Санкции от 500 лева се налагат и на родители, настойници и попечители на лица, ненавършили 18 години, ако непълнолетните са придобили или носят огнестрелно оръжие.
От Сдружението на търговците на оръжие и на оръжейниците в България поясниха, че масовите китайски въздушни пушки с условни търговски наименования от типа А-1, А-2, В-1, В-2 и др. не подлежат на регистрация. Сдружението е съдействало на полицаите от служба КОС да се изготви списък на марки и модели въздушни пушки, за които ще е нужно да се уведомява МВР. Сред тях попадали пневматични оръжия испанско, американско, корейско, турско, германско или британско производство.
Масовите газови пистолети у нас са турско производство, чиито цени започват от 25 лв. и стигат до 80-100 лв. Най-евтините въздушни пушки са китайски от 50-60 лв., а западните вървят от 200-300 лв. нагоре.
Оръжейниците припомнят, че газовите оръжия са опасни, ако с тях се стреля срещу човек от разстояние 1-1.50 м. Пневматичните могат да причинят повече вреди, тъй като изстрелват сачма и парчето олово може да пробие черепа при стрелба от 20 м разстояние.

Няма коментари:

Публикуване на коментар