16.09.2011 г.

Премиерът и Вежди откриват реставрираната Ески Джамия

Премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов ще откриват днес, от 14 часа, реставрираната Ески джамия.
Проектът „Консервация, реставрация и експониране на Ески джамия и създаване на музей на религиите" е на стойност 2.4 млн.лв. и се изпълнява по Схема за безвъзмездна финансова помощ: BG 161PO 001/3.1-01/2008 "Подкрепа за паметници на културата с национално и световно значение, допринасящи за устойчивото развитие на туризма" на Оперативна програма „Регионално развитие"2007 - 2013.
Целта на проекта е консервация, реставрация и експониране на Ески джамия и създаване на Музей на религиите.
Консервацията и реставрационните дейности на джамията вече са извършени, предстои да бъде оформено музейно пространство, което ще съчетава символи на различните религии, съществували на територията на България през отделните исторически периоди, без да предава на културната ценност религиозни функции.
С реализацията на проекта се гарантира запазване, съхранение и експониране на паметник на културата със национално значение.
Официалният старт на реставрацията на Ески джамия в Стара Загора беше даден на 21 април 2011 г.
Ески джамия в Стара Загора е култов комплекс, който включва паметници от няколко епохи - култова яма, датирана от ранножелязната епоха, данни за светилище на тракийския конник, едноапсидна християнска църква и мюсюлмански храм, издигнат към 1490 г. Джамията има потенциал да се превърне в символ на междукултурния диалог и етническата толерантност в Европа.
На събитието ще присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар