13.09.2011 г.

„Тамерлан Велики” на шекспировия съвременник Кристофър Марлоу вече е в книжарниците

Пиесата на един от най-влиятелните творци на ренесансова Англия – Кристофър Марлоу „Тамерлан Велики" може да бъде намерена от 12 септември на книжния пазар у нас.
„Тамерлан Велики“ (превод: Евгения Панчева) е епичен разказ за Тимур-Ленк, който се издига от скитски пастир до император на Персия.
Неистово жаден за власт и безразличен към човешкото страдание, той си присвоява ролята на Бог, но Бог, който бичува, терзае, гнети. В произведението мощно отеква ренесансовата идея, че човек сам кове съдбата си. „Тамерлан Велики” проблематизира потенциала на човека да осъществи собствения си ренесансов идеал.
Кристофър Марлоу е бащата на английската трагедия. Ярък съвременник на Шекспир, смел поет и преводач, той утвърждава белите рими и създава неподправено, оригинално творчество.
Смъртта му е забулена в мъгла, не по-малко мистериозни са слуховете и обвиненията, съпътствали живота му и създали в крайна сметка мита за Марлоу.
Двамата с Шекспир са истинските „виновници” за разцвета на eлизабетинския театър. Не са случайни предположенията на различни изследователи, че Кристофър Марлоу е фактически автор на някои Шекспирови пиеси.
С „Тамерлан Велики“ Марлоу ни разкрива своето майсторство и класа като драматург, проправя и осветява пътя на великите Шекспирови произведения. Изданието на първия професионален драматург от Ерата на Елизабет се превежда за първи път на български език и само по себе си е сензация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар