30.09.2011 г.

Кино без билет показват в столицата

Ученици и студенти могат да видят качествени филми в рамките на „София Филм Фест за учащи”

В началото на новата учебна година ето какво ще се прожектира през новия семестър от „София Филм Фест за учащи”.
Интересът към проекта, стартирал през есента на 2009 и продължил през цялата 2010 година, е сред най-важните причини Арт Фест и Домът на киното да поставят начало на седеми сезон есен 2011, който започва на 3 октомври.
Програмата включва 12 европейски и световни заглавия. Стартира с филма, донесъл „Оскар” на Колин Фърт за изпълнението му на крал Джордж VI, „Речта на краля”.
Ще представим на младата публика един от най-нестандартните носители на Голямата награда на журито в Кан мистериозната комедия „Мъжът без минало” на финландския майстор Аки Каурисмаки.
Ще се прожектира и най-новата драматична история, режисирана от Алехандро Гонзалес Иняриту и спечелила на изпълнителя на главната роля Хавиер Бардем награда в Кан „Бютифул”.
В програмата влиза и хонконгската приказка на Джан Имоу „Проклятието на златното цвете”, както и противоречивото, но визуално съвършено завръщане на Терънс Малик „Дървото на живота”.
Ще може да се види отново комедията „Храна за душата” на Фатих Акин, поетичния носител на „Златна мечка” от Берлин „Мед” на Семих Капланоглу и високобюджетната продукция на Кристофър Нолан, събрала звезди от ранга на Леонардо Ди Каприо, Кен Уатанабе и Марион Котияр „Генезис”.
Екипът на София Филм Фест са подбрали и група качествени нови български заглавия – романтичната комедия за любовта он- и офлайн „Love.net” на Илиян Джевелеков, нискобюджетния и изключително свеж хит на Димитър Коцев-Шошо с участието на Миленита „Лора от сутрин до вечер”, интригуващата младежка история на Виктор Чучков-син „TILT” и носителя на голямата награда от конкурса на 15-ия София Филм Фест „Подслон” на режисьора Драгомир Шолев, които ще бъдат представени от своите автори.
„София Филм Фест за учащи” е програма на Дома на киното, чията цел е представяне на европейски, български и алтернативни на Холивуд филми пред младежка аудитория. Входът е безплатен за ученици и студенти и символичен за останалата публика.
Събитието е в партньорство с Националния филмов център. Всеки филм по традиция ще бъде придружен от представяне и разговор с публиката. Ще ги води българският режисьор и преподавател Георги Дюлгеров и киноведът Антония Ковачева, председател на Гилдията на българските кинокритици.
Филмите са с вход свободен за ученици и студенти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар