28.09.2011 г.

Излезе третата част на „Господарката на чифлика” на Орхан Кемал

Още една красива история, създадена от турския писател Орхан Кемал излиза и на българския пазар.
Книгата е трета част от трилогията „Господарката на чифлика”. Може да я намерите у нас от 30 септември.
Романът е история в три части, в която Кемал описва живота на обикновените хора в променящото се общество на Турция през първата половина на XX век, техните страсти и любови, разочарования и надежди.
Гюллю е бедно момиче, което работи във фабрика за преработка на памук в Адана. Животът й е суров, докато не среща любовта в лицето на Кемал, млад мъж от арабски произход, който също работи във фабриката. Чувствата им обаче срещат непреодолимо препятствие. Племенникът на богатия чифликчия Музафер харесва Гюллю и решава, че я иска за своя жена.
По трилогията „Господарката на чифлика” е заснет един от най-популярните и хитови телевизионни сериали, продуциран от турския Kanal D. Една от главните мъжки роли се изпълнява от Мехмед Аслантуг, известен на българската публика с участието си в ролята на Селим от сериала „Истанбулска приказка”, излъчван в националния ефир.
Кемал е считан за един от класиците на съвременната турска литература. Първият му роман е публикуван през 1949 година, а книгите му са преведени на десетки езици. Автор е на 28 романа и една пиеса, както и 12 разказа, а по творбите му има 21 филмови адаптации. Персонажите на Кемал и историите им предизвикват сравнения с големи имена от световната литература като Чарлз Дикенс и Джон Стайнбек.
В знак на почит към личността и творчеството на автора в Турция е основана литературна награда за романи „Орхан Кемал”. Неин носител е и нобеловият лауреат Орхан Памук. Домът на Кемал е превърнат в музей.

Няма коментари:

Публикуване на коментар