21.09.2011 г.

Гълъбовци атакуват Гинес с гиганстски ключ

Гълъбово ще атакува Книгата за рекордите на Гинес с гигантски ключ с внушителни размери – 7.55 метра дълъг, висок 2.5 м и с тегло 1.5 тона. Мащабната фигура е монтирана в близост до сградата на Общината и вече привлича погледите на жители и гости на града.
Монументът е дело на майстор Митко Тодоров, който изработил металния шперц точно за 15 дни, но идеята за направата му дошла от кмета Николай Тонев. Справка показва, че гълъбовската фигура е по-голяма от тази, записана в световните рекорди - най-големият ключ, според Гинес, е дълъг 5.50 м и се намира в Кипър.
"Ако трябва да бъда искрен, кметът на Димитровград - моят приятел Стефан Димитров, ми подсказа идеята, но тя толкова ми хареса, че реших да я реализирам", каза Николай Тонев. Той разкри, че има идея за още по-амбициозен проект, който включва възстановяването на местността Парка, която била любимо място за разходки на поколения гълъбовци.
В местността Парка ще бъдат монтирани седем-осем подобни огромни съоръжения, които да се превърнат в атракцион за града. Едното ще е уличен фенер, висок 25 метра, колкото осеметажен блок. По вътрешна стълба, монтирана в пилона, хората ще могат да се изкачат до лампата и оттам да правят панорамни снимки. По почина на Димитровград г-н Тонев смята да сложи още по-внушителна от тяхната пейка, а също и огромен стол и други предмети - голям формат.
Проектът бил предложен на Общинския съвет и ако изборите минат според прогнозите, през следващите няколко години планът щял да бъде реализиран. Проблем във финансирането нямало да има, тъй като Гълъбово било единствената община, която можела да се похвали със стабилен финансов ръст.
"Ще кандидатстваме и в Книгата за рекордите на Гинес с ключа, защото засега е първенец по размери в света", обясни още кметът на Гълъбово. Другите предмети също щели да се изработят с размери, надвишаващи вече регистрираните в книгата съоръжения, за да кандидатстват за световна слава.
След месец пък започва изграждането на Младежки център с открита сцена, боулинг и спортна зала, с голяма дискотека. Ако нещата вървят по план, той ще бъде завършен догодина напролет. До месец ще приключи и ремонтът на кръговото движение в близост до Общината. В центъра му ще има нов шадраван и пилон, висок 17 метра, на който ще се вее българското знаме.
"Аз съм гълъбовец и милея за града си, затова искам да го направя привлекателен за жителите му", каза още Тонев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар