15.09.2011 г.

12 български филма в надпревара за „Златна роза”

30-ото издание на фестивала за български игрални филми "Златна роза" ще се проведе от 7 до 13 октомври във Фестивален и конгресен център-Варна, обявиха организаторите.
То включва два конкурса - за пълнометражно и късометражно кино, във всеки от които победителят се увенчава с наградата "Златна роза". В първия се състезават 12 нови игрални ленти. Сред тях са вече прожектираните в кината "Лора от сутрин до вечер" и Love.net, както и спорната "Баклава" на Алексо Петров, "Корави старчета" (реж. Пламен Масларов и Ивайло Пенчев), "Операция Шменти капели" на Влади Въргала, "Свещена светлина" на Георги Тенев, "Свободният вик на рибите" на Вилма Кийнер и "№1" на реж. Атанас Христосков. С голям интерес се чакат представените в Кан "Островът" на Камен Калев и "Аве" на Константин Божанов, както и "Кецове", спечелил признания в Москва, Карлови Вари и Сараево, които ще имат първите си прожекции пред българска публика. 6 от филмите са произведени с държавни пари - 5 подпомогнати от НФЦ и една самостоятелна продукция на БНТ, шест са с независимо финансиране. Конкурсът за късометражки включва 18 заглавия.
Журито е в състав: проф. Боян Биолчев, Светла Ганева - кинооператор, актрисата Ернестина Шинова, журналистът Бойко Станкушев и режисьорът Стефан Командарев.
Извън състезателната програма ще бъдат показани 3 копродукции с българско участие: "Майки" на македонския режисьор Милчо Манчевски, "И нямаше по-добър брат" на азербайджанския кинематографист Мурад Ибрахимбеков и "Правилата на ергенския живот" на Тонислав Христов, който живее и работи във Финландия.
Фестивалът празнува половин век от първото си издание през 1961 г. Ще бъде показана ретроспектива от 15 филма, печелили наградата "Златна роза" през годините. Носител на първата е филмът "А бяхме млади" на режисьорката Бинка Желязкова и сценариста Христо Ганев. На последното фестивално издание пък триумфира "Източни пиеси" на Камен Калев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар