13.09.2011 г.

Най-добрата анимация гледаме на „Златен Кукер”

Над 340 филма показват на фестивала в столицата

Тази година, за втори пореден път, София ще стане столица на световната анимация.
От 28 септември до 2 октомври 2011 г. ще се състои второто издание на Фестивала на Младата Анимация – Международния Фестивал на Анимационния Филм “Златен Кукер – София".
Неговите организатори са БАНХА /Българска асоциация на независимите художници - аниматори/ "Пройко Пройков", състояща се от 102 млади и талантливи аниматори.
Тази година получените филми надвишават 340 от 51 страни от цял свят – най-доброто от световната анимация за последните 2 години.
Българските филми са 32, от които Селекционната комисия избра 15 за Конкурсната и 1 за Информационната програма.
Селекцията на филмите за тазгодишния фестивал бе направена от: председателя на комисията филмовия критик д-р Надежда Маринчевска от България, аниматора режисьор Берин Тузлич – Президент на АСИФА Босна и Херцеговина; българския аниматор, носител на над 40 международни награди за анимация, Бойко Кънев, кинокритика Александър Донев и Владимир Ястреба – ръководител направление “Кино” към Руския културно-информационен център в София.
137 анимационни филма от цял свят ще се състезават за общо 11 награди в Конкурсната програма, като една от тях е наградата на Столична община за най-добър български анимационен филм.
Двете големи награди отново са звънящите статуетки на Златния Кукер. С “Кукерът” ще бъде награден най-добрия рисуван филм измежду всички 137, а най-добрия студентски филм ще получи статуетката носеща името на великия български аниматор, режисьор и художник, Пройко Пройков.
Извън състезателната програма ще могат да бъдат прожектирани и филми от Информационната програма, Ретроспекции на иконата на българската анимация Румен Петков и на Марк Бертран – един от най-големите продуценти на Канада, както и Панорами на АСИФА ИНДИЯ, АСИФА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА, НФБ (Национален Филмов Борд на Канада), Руски анимационни филми, най-доброто от студентските анимационни филми за 2010-2011 на института CALARTS в Калифорния, САЩ и на университета CONCORDIA в Монреал, Канада.
Прожекциите ще са в кино Арена-Запад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар