8.09.2011 г.

Предизборната кампания стартира на 23 септември

Предизборната кампания започва официално на 23 септември и приключва в 24.00 часа на 21 октомври 2011 г.
На 22 октомври – в деня за размисъл не се допуска предизборна кампания, както и в самия изборния ден, обясни на брифинг говорителят на ЦИК Бисер Троянов.
Кампанията се провежда изцяло на български език. До 12 септември изтича срокът за посочване на тарифи за провеждане на предизборна кампания в медиите. Своите условия и цени досега са обявили 21 електронни медии, основно радиа и една група от вестници. Нито една телевизия досега не е посочила цени пред ЦИК, предаде Фокус.
По БНТ и БНР кампанията ще се провежда с триминутни обръщения на кандидатите за президент и вицепрезидент. Клиповете обаче за разлика от обръщенията са платени. Всички клипове трябва да имат ясно разбираемо послание, че купуването и предаването на гласове е престъпление.
Само две кандидатпрезидентски листи са подали заявление за регистрация в ЦИК за президентските избори – тази на ГЕРБ и на „Атака”.
По всяка вероятност тази година ще гласуваме с 4 бюлетини. Все още не е уточнен броят им.
Избирателите ще могат да гласуват с една интегрална бюлетина за президент и вицепрезидент, където ще бъдат поместени имената на всичките участващи в предизборната надпревара кандидат-президентски листи.
Друга бюлетина, която ще бъде за общински съветници, трета бюлетина – кмет на община и в населените места, където избират кметове на кметства, и четвърта интегрална бюлетина, поместени имената на участващите в състезанието за това кметство имена на кандидатите за кметове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар