30.09.2011 г.

Професор Ружа Маринска е тазгодишния отличен с приза „Гео Милев”

Леда Милева поднесе цветя пред гроба на Мильо Касабов в двора на къщата-музей Гео Милев, с което започнаха традиционните дни на поета.
 Пред гостите, литературни критици, поети и журналисти бяха представени новоизлезлите книги, издания на Международната фондация „Гео Милев” и издателство „Захарий Стоянов”.
 „Искри от пламъка”, произведения от лауреатите на Националната награда „Гео Милев”; „Гео Милев – Нови изследвания No 6”; „Два юбилея – 90 години сп. Везни и 85 г. сп. Пламък” (доклади от конференция по време на Гео-Милеви дни 2009г.).
 По-късно в  старозагорска общината се проведе  Научна конференция на тема „Гео Милев в светлината на неговата лична библиотека”.
В Драматичен театър „Гео Милев” имаше специална програма посветена на поета. Слово за Гео Милев изнесе доц. Ивайло Христов. Новият лауреат на Националната награда „Гео Милев” е известният изкуствовед и проникновен изследовател на модернизма проф. Ружа Маринска е номинирана за наградата на името на Гео Милев.
Седем са досегашните носители на отличието, неизменен председател на авторитетното жури е поетесата Леда Милева, дъщеря на Гео Милев, учредител, председател и почетен председател на неправителствената организация.
Пръв носител през 1999 година става поетът, публицист и есеист Бойко Ламбовски. След него през годините отличието е отивало при драматуржката Яна Добрева/1999/, художникът Никола Тороманов /2001/, поетът и публицист Валери Станков /2003/, поетът и драматург Рашко Стойков /2005/, поетът Георги Константинов /2007/ и литературният критик и издател Иван Гранитски /2009/.
 Наградата е съвместно начинание на международната фондация и общините Раднево и Стара Загора. Проф. Ружа Маринска /20 февруари 1944/  е изкуствовед, критик и историк на изкуството. Била е директор на Националната художествена галерия, преподавател е по история на изкуството в НХА и НБУ.
 Международна фондация „Гео Милев” е учредена през 1995 година, наградата на името на Гео се дава за постижения в областта на поезията, прозата, критиката, театъра, музиката и живописта,области в които е работил творецът. Дните на Гео Милев ще бъдат отбелязани и в Раднево. Днес в салона на читалището в града слово за Гео Милев –  ще изнесе доц. Ивайло Христов. Предвиден е рецитал по творби на Гео Милев, литературно четене на гостуващите поети и писатели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар