1.09.2011 г.

Ротарианци искат Феникс да пази сградата на общината в Стара Загора

Да бъде издигната „Пластика на птицата Феникс" над фонтана пред сградата на Община Стара Загора. Това е една от целите в годишния план за 2011 - 2012 година на старозагорския Ротари клуб.
Вече има конкретно идейно предложение. Ентусиастите са избрали птицата Феникс, за да напомня за опожаряването на града и за хилядите загинали по време на боевете и защитата на Стара Загора в Руско-турската освободителна война.
Най-вероятно на 8 септември ще се проведе заседание на Обществения съвет по устройствени и естетически проблеми на градската среда, където ще бъде поставен въпроса за монумента. Той ще бъде изграден със средства на Ротари клуб - Стара Загора, обясни настоящият президент на организацията Цанко Яблански.
„Разговаряхме със заместник-кмета Димитър Динев, чийто ресор е "Архитектура, строителство и градоустройство". Надяваме се Общината да приеме идеята и да започнем консултации със специалисти, които да решат как точно да изглежда пластиката", обнадежден е Яблански. Дали водата от фонтана ще облива птицата, или по-скоро ще я издига, ще бъде доуточнено от творците. Ще бъде организиран конкурс, за да се избере най-доброто решение. Може да се потърси мнението и на архитекти извън рамките на областта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар