14.09.2012 г.

Sofia Dance Week Cinema в края на месеца


Фестивалът на съвременния танц в София ще включи тази година и специална програма Sofia Dance Week Cinema.
Инициативата, посветена на киното, ще се случи в дните преди официалното откриване на форума и абсолютно безплатно ще предложи на почитателите на танца една различна гледна точка към това изкуство.
Програмата се състои от три филма, които преплитат музика, танц и кинематография и не само въвлича зрителите в сложното общуване между различните изкуства, а и провокира сетивата и емоциите на още едно художествено ниво, отбелязват организаторите.
Директно от Германия пристига лентата „Rhytm is it!”, за да разкаже за първия голям образователен проект на Берлинския филхармоничен оркестър с диригент Сър Саймън Ратъл. 250 деца от рискови социални групи участват в  пътешествие из класическата музика и танц под вещото ръководство на големия английски хореограф Ройстън Малдум. Прожецията ще се състои на 18 септември от 19.00 часа в Expo Hotel.
Вдъхновен от инициативата на Берлинската филхармония е грандиозният танцов спектакъл „Špalíček”. С него ще се запознаем с твочерския процес на участниците. Проектът е реализиран от екип артисти по повод 50-годишнината от смъртта на чешкия композитор Бохуслав Мартину. В него са включени деца от пражки основни училища, които произлизат от различни социални групи и до този момент не са имали съприкосновение с танцовото изкуство. Прожекцията е на 19 септември от 19.00 часа в Чешки център.
Социалната тематика на първите два филма ще прелее в документален преглед на най-доброто от испанската танцова сцена в „Как танцуват в Испания?”. Ще се запознаем със съвременния танц на страната в лицето на Бланка Ли, Куки Херес, Белен Лопес и много други на 27 септември от 19.00 часа. Прожекцията ще се състои в Институт Сервантес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар