18.09.2012 г.

Скандал с българската номинация за „Оскар” нов скандал с Киноцентъра


„Аве” срещу Кецове” – създателите на първия филм атакуват избора на родна лента

"На практика няма никаква прозрачност в процедурата, нито обективни критерии и аргументации, по които се преценява подбора на филма, който да се състезава за "Оскар".
Това каза режисьорът на филма "Аве" Константин Божанов в ексклузивтен коментар за Наталия Такова по повод избора от страна на Националния съвет за кино за филм, който ще представи България в надпреварата за "Оскар" (Оscars.org), а именно "Кецове".
"Според мен критерият е да се съпоставят успехите на филмите, които са получили някакви гласове за тази селекция. И ако трябва обективно да се погледнат не само националните, но и международните успехи, според мен няма измеримост между успехите на "Аве" и останалите филми".
По думите на режисьора тук не ставало въпрос за нечии лични оценки, предпочитания или вкусове към художествените решения, а за обективност при избора на филм, който да представя България.
"Няма публикувани мненията на десетте члена на журито, няма никаква публична аргументация", изтъква още Божанов.
Освен това режисьорът е ясен, че тук не ставало въпрос за "Аве" срещу "Кецове" и "Кецове" срещу "Аве".
"Според мен има нещо изключително гнило в процедурата.
Не може личните критерии да са водещи, а имам подобно чувство, че става дума точно за лични критерии. Естествено, че се чувствам наранен от ситуацията", каза още режисьорът и обясни, че според него най-редно е да се провери гласуването и ако трябва, да се преразгледат и решенията.
От своя страна продуцентска къща "Камера" (Camera.bg) и допълниха:
"Бихме изискали публично публикуване на гласовете на комисията".
От продуцентската компания също застанаха срещу избора на Националният съвет за кино и защитиха личната си позиция с факти, заради които
вярват, че не "Кецове", а "Аве" за най-подходящ да се бори за филмовата награда.
Според официалното становище на компанията "Аве" на режисьора Константин Божанов е най-награждаваният български филм за 2011г. и един от най-успешните в международен план български филми от последните 20 години, но въпреки това не беше избран да представи България на "Оскар"-ите.
"Аве" е първият български филм от 1979 г. насам да бъде избран в състезателната програма на Седмицата на Критиката в Кан.
Той бе отличен с три награди от Българската филмова академия, най-голямата от които бе в категорията за най-добър филм на 2011 г. Божанов получи наградата и в категорията режисьорски дебют в игралното кино, а актьорът Ованес Торосян - за най-добра главна мъжка роля".
По думите им освен това "Аве" е разпространен до сега в шест страни и през 2012 г.
предстои разпространение в още осем през 2013 г., сред които е и САЩ.
Наред с отличията лентата е получила над 100 рецензии, които до сега са се появили в международната преса и освен това е селектиран от над 60 фестивала в 34 държави, а освен това лентата има общо 19 награди и над 20 фестивални номинации.
Коментарът на продуцентска къща "Камера ООД" и Константин Божанов идва след като през изминалата седмица стана ясно, че "Кецове" на режисьорите Иван Владимиров и Валери Йорданов е лентата, избрана за участие в надпревара за "Оскар".
Националният съвет за кино, в ролята си на комисия по определянето на български филм за участие в надпреварата за наградите на Американската филмова академия "Оскар", избра именно тази продукция, съобщиха от НФЦ. "Кецове" всъщност е дебют на двамата млади режисьори, като до момента е гледан от над 42 хил. зрители по кината и продължава успешното му разпространение в страната

Няма коментари:

Публикуване на коментар