24.09.2012 г.

Предадоха вагона на Фердинанд на старозагорци


След продължило близо година „ходене по мъките” най-после има съгласие на държавната железница да предостави за ползване и реставрация вагон от царската композиция на област Стара Загора, съобщи управителят Недялко Недялков.
 Вагонът е произведен в заводите на някогашния немски концерн Gothaer wagonfabrik AG по заявка на българската държава преди 99 години. До седмица или две ще бъде назначена комисия, която да оцени вагона като скрап, след което той ще бъде прехвърлен на областната администрация и ще предприемем стъпки за намирането на средства, с които да започне реставрацията, коментира Недялков.
 Във вагона, който допреди бракуването му бил ползван от подвижния влакосъстав за ремонт на железопътните пътища в Южна България е имало специално спално купе за монарха, купе за адютанта му и охраната, както и салон-трапезария за провеждане на съвещания и хранене.
 По чудо са съхранени оригиналните бронзови брави на вратите и прозорците, част от облицовката по стените със седеф, кристалните огледала, металните решетки с орнаменти за парното отопление. Има данни, че са съхранени части от посудата и дори ръчния грамофон с посребрена фуния и вензели на Кобурга, заяви колекционерът Николай Гичев, който пръв преди време алармира за вагона, захвърлен сред коловозите на старозагорската гара.
 Първоначалната идея била реставрацията да бъде завършена до тържествата по повод 100-годишнината от обявяването на Балканската война от двора на старозагорската църква „Света Богородица” на 5 октомври, но чисто бюрократичните процедури ще отложат това във времето.
 Най-вероятно вагонът ще бъде показан в истинския си блясък догодина, според губернатора той може да бъде експониран в съседство с оригиналния локомотив, използван от въстаниците през септември 1923 година. Тепърва ще се правят сметки за парите, които ще трябват за реставрацията, според Гичев имало запазени документални кадри, показващи как е изглеждал вагонът през годините на Първата световна война.

Няма коментари:

Публикуване на коментар