13.09.2012 г.

Джаз плюс” събира малки формации от цял свят


Със серия концерти на малки формации ще акцентира осмият традиционен “Джаз плюс Фестивал”.
Музикантите ще са соло, дует, трио и квартет, както и един биг бенд. Може да ги слушаме и видим в София лайв клуб от 24 октомври до 5 декември.
Гостуващите артисти са от Аржентина, Франция, Германия, Великобритания, Дания, Швеция, Мали, Корея и Бразилия.
Предфестивалната програма започва на 4 октомври с концерта на Тангето. Това са пионери в смесването на танго и електронна музика, и са абослютни тренд-сетъри на новата танго сцена в Буенос Айрес. През своята 10-годишна кариера групата неведнъж пренаписва самата концепция за електротанго, добавяйки към микса елементи от традиционнoто танго и джаза, южноамерикански влияния и разтърсващи бийтове.
Впечатляващата им биография включва още концертни дискове, турнета в над 20 страни и 150 града по целия свят, музика за филми, две номинации за Грами и множество други награди, сред които и най-влиятелния аржентински музикален приз - наградата Гардел.
Същинското начало на феста ще бъде сложено на 24 октомври от 20:30 ч. от триото на Якоб Бро, в което специално участие има легендарният барабанист Йон Кристенсен, свирил с фигури като Кийт Джарет, Ян Гарбарек, Дино Салуци и Бобо Стенсон.
Якоб Бро има множество награди зад гърба си и повече от десет самостоятелни албума, записани за локални датски лейбъли, а самият Бро се явява като сайдмен в последния албум Dark Eyes на Томаш Станко и в последните няколко години е непрекъснато с него на турне. Тук той ще гостува с последния си проект в компанията на басиста Томас Морган и легендарния барабанист Йон Кристенсен, представен за първи път това лято на Джаз Фестивала в Копенхаген 2012.
Втората фестивална вечер ще бъде на 29 октомври с изявата на биг бенда Backyard Jazz Orchestra– различната "балканска" група. В сърцето на този проект стоят Шулце и неговият дългогодишен музикален партньор саксофонистът Петер Евалд, които се вдъхновяват от балканската музикална традиция след едно свое посещение на страните от Югоизточна Европа.
Вокалният акцент в програмата на феста е поставен на 7 ноември, когато на сцената ще излязат китаристът Улф Вакениус, познат на българската публика от гостуването му през 2007 г. и корейската певица Юн Сун На - явление на европейската джаз сцена.
Кулминацията на тазгодишната програма са двата последователни концерта на 4 и 5 декември - първият на африканското трио на невероятния Антонио Форчоне, а вторият на виртуозния контрабасист Рено Гарсия-Фонс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар