19.09.2012 г.

Софийската филхармония продължава предсезонните си изяви


Софийската филхармония (sofiaphilharmonie.bg) официално ще открие сезона на 4 октомври, но вече предлага "предсезонни" концерти. Те започнаха на 16 и продължават на 20 и 27 септември от 19 часа в зала "България".
Това е абонаментният цикъл "София, култура, Европа" - проект на Филхармонията, който спечели съфинансиране от Столична програма “Култура” 2012 г. на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата - 2019г.
Първият концерт беше дирижиран от главния диригент на Филхармонията Мартин Пантелеев със солист Бернд Глемзер от Германия, който изпълни Концерта за пиано и оркестър от П. И. Чайковски.
На 20 септември Софийската филхармония ще е на сцената с обичания от публиката джаз певец Васил Петров. Под диригентството на Любка Биаджони, която вече е щатен диригент във Филхармонията, ще бъдат представени популярни творби от световната класическа и популярна музика: Жорж Бизе, Йохан Шраус, Йоханес Брамс, Мишел Льогран, Чарли Чаплин, Чарлс Фокс и др.
По настояване на публиката, Софийската филхармония ще представи отново онази различна "Травиата" от Дж. Верди, която с възторжени аплодисменти взриви зала "България" на 8 март т. г. Концертното изпълнение създава неповторима атмосфера под диригентството и режисурата на Любка Биаджони. Концертът е на 27 септември.
Новият цикъл "Класика в неделя" ще предлага концерти от 17 ч. Първият е с диригент и солист концертмайсторът на Филхармонията Павел Златарев. На 7 октомври ще бъдат изпълнени “Четирите годишни времена" от Антонио Вивалди и Симфония Nо 104 от Йозеф Хайдн. Нов цикъл е и "Органова палитра". В първия концерт на 23 септември ще гостува д-р Винфрид Бьониг – органист на Кьолнската Катедрала, който ще свири произведения от Й. С. Бах, В. А. Моцарт, Г. Фр. Хендел и Ениот Шнайдер. Гостът ще бъде представен от българския органист Велин Илиев, който също ще изпълни произведение на Й.С. Бах.
Първият официален концерт на 4 октомври е от цикъл, наречен "Класично и романтично" и е посветен на 75-годишнината от построяването на зала “България”, единствената специално строена зала за класическа музика в страната.
Главният диригент Мартин Пантеелев ще дирижира Симфония № 3 от Густав Малер.
До Нова година в този цикъл под диригентството на Мартин Пантелеев, Росен Миланов, Павел Балев, Рани Калдерон, Кристофър Линдън Гий, Любка Биаджони и др. ще звучат любими на публиката произведения, а ще бъдат представени и премиери.
Солисти в новия сезон ще са Веско Пантелеев-Ешкенази, Георги Черкин, Мила Георгиева и  други.

Няма коментари:

Публикуване на коментар