10.09.2012 г.

Стотици актьори „обявавят” Балканската война в Стара Загора


Възстановката с посрещането на Фердинанд е на 5 октомври

Цар Фердинанд на Старозагорската гара (снимката е от сайта Изгубената България)
150 актьори и статисти ще вземат участие в най-мащабното пресъздаване на събитията отпреди век, разиграли се в храма „Света Богородица“. Коя е била първата жертва на войната?
На 5 октомври Стара Загора ще бъде един от трите града, където тържествено ще бъде отбелязано 100-годишнината от началото на Балканската война. Според сценария, подготвен от иниицативния комитет за честването пред храма „Света Богородица“ ще бъде пресъздадена картината с прочитането на Манифеста от цар Фердинанд и старозагорци ще могат да видят как в тържествен марш са преминали войниците от тогавашния 12-и пехотен балкански полк, за да се натоварят на влакова композиция и да отпътуват на предната бойна линия в района на харманлийското село Бисер.
 В ролята на Фердинанд ще бъде актьорът Стоян Ангелов, съобщи в аванс режисьорът и сценаристът на възстановката Ивелин Керанов, директор на драматичния театър „Гео Милев“.
 Близо 150 души ще вземат участие в „живата картина“-сред тях ще има както професионални актьори, така също военнослужещи от сегашната Втора тунджанска бригада и разбира се активисти на националното дружество „Традиция“.
 На трибуната, която ще бъде издигната пред входа на храма един до друг ще застанат синовете на Фердинанд Кирил и Борис, митрополит Методи Кусев, генералите Михаил Савов, Стефан Тошев, Никола Иванов, Георги Вазов, флигеладютантът полковник Мархолев...
 Самият Фердинанд ще пристигне до мястото с автомобил от същата епоха, за да прочете подписания от него Манифест , с който се разпорежда началото на бойните дествия. В оригиналния документ, запазен в Националния исторически музей се казва: “Българи,В продължение на 25-годишното ми царуване аз съм дирил винаги в мирна културна работа напредъка, щастието и славата на България...
...Отвъд Рила и Родопите нашите братя по кръв и по вяра не бяха честити и до днес, тридесет и пет години след нашето освобождение, да се сдобият със сносен човешки живот.....След кланетата в Щип и Кочани, наместо да се даде на страдалците права и удовлетворение, каквито ние поискахме, турското правителство заповяда мобилизация на своите въоръжени сили... Хуманитарните християнски чувства, свещения дълг да се помага на братя, когато ги застрашава изтребление, честта и достойнството на България ми наложиха повелителния дълг да повикам под знамената подготвените за отбрана на Отечеството синове. Нашето дело е право, велико и свято. Със смирено упование в закрилата и помощта на Всевишния възвестявам на българския народ, че войната за човешки права на християните в Турция е обявена. Повелявам на храбрата българска войска да навлезе в турските предели! Редом и наедно с нас ще воюват против общия неприятел за същата цел войските на сдружените с България балкански държави: Сърбия,Гърция и Черна гора... Фердинанд" .

Няма коментари:

Публикуване на коментар