11.09.2012 г.

Шест премиери през новия сезон в старозагорската опера


Турне в чужбина и шест премиери през новия творчески сезон на Държавна опера – Стара Загора. С концерт на 29 септември, с който ще завърши диригентския курс на италианския професор Рафаеле Наполи, в Стара Загора ще бъде открит новия творчески сезон на Държавната опера.
До края на септември ще бъде подписан договор за турне на трупата в чужбина, а до края на годината предстоят две премиери- на „Царицата на чардаша“ и „Турандот“. Така накратко очерта предизвикателствата пред трупата директорът на операта маестро Красимир Къшев. По повод 100-годишнината на композитора Парашкев Хаджиев през януари следващата година ще бъде поставен мюзикъла „Службогонци“, който е отпаднал от тазгодишния календар, заради смъртта на маестро Хачо Бояджиев, обясни Къшев. През 2013 г. предстои премиера и на „Аида“ от Джузепе Верди, с която ще бъде отбелязана 200-годишнината от рождението на великия италиански оперен композитор (1813-1901). И още две заглавия от афиша в аванс – „Пощальонът от Лонжюмо“ - опера от Адолф Адам, съвместен проект с Френския културен институт в България и „Сватбата на Фигаро от Моцарт“, една продукция, която ще бъде реализирана с Международна оперна академия, добави маестро Къшев.
Той обяви, че част от мъжкия хор на операта е в Холандия, където работят съвместно със състава на националната им опера по супер продукцията „Залезът на боговете“ от Вагнер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар