25.09.2012 г.

Борбата с фашизма в Народната армия


„23 септември е Ден на Българската народна армия! Войните на Народна република България, честват на своя празник и годишнината от Първото в света антифашистко въстание…” - цитат от овехтелите помагала по политпросвета.

В Школата за запасни офицери, командирите внимателно избираха новопостъпилите младежи за да изберат най-добрите от тях в своите подразделения. Дори се караха отвреме-навреме…
„Всяка майка танкист не ражда!” – гласи бойната поговорка. Вярно има и друга – „Глава проста, между два лоста – Що е то? Отговорът е пак танкист”Затова изборът сред кемафите* бе особено напрегнат. Взводните разпитваха: „Къде си учил? Какво си завършил? Спортувал ли си?”
Взводният Деко беше особено взискателен, искаше за себе си най-добрите. Пред него застана здрав младеж с фамилия Димитров. Последваха резонните въпроси:
-          Къде си учил?
-          В Москва?
-          Какво си завършил?
-          Английска гимназия.
-          Тренирал ли си?
-          Джудо, акробатика.
Това бе достатъчно и взводния махна с ръка – при мене си! Трябваше време, за да се убедят всички, че от школник Димитров в никакъв, ама никакъв случай, не може да се получи боец, първенец в бойната и политическата подготовка.
Следваха наказания – за неугледен външен вид, за закъснения за занятия, за нехайство, за слаба дисциплина… Непорядите** на помагаха. Димитров спеше на дневалство***, заради неговите провинения страдаше целия взвод. Колко обиколки, лицеви опори, метене и чистене отнесоха наборите му никой не може да каже. Той организира и първото напиване на част от взвода, още на десетия ден от постъпването им в школата. Естествено хванаха ги. Взводният ги изкара пред строя и строго попита:
-          Защо се напихте? Всички мълчаха.
-          Защо пихте, отговаряй школник Димитров?
-          Услажда ни се – хрисимо отговори младежът.
-          Чухте ли го какво говори? Услаждало му се! А от къде купихте алкохола – беснееше взводният.
-          От семкаджията…
-          От кой?
-          От семкаджията дето обикаля оградата – уверено рече Димитров.
-          А от къде сине-майчин знаеш, че той ще ви продаде пиене? – строго попита командирът.
-          Ами нали Вие веднъж споменахте, че той продавал и да стоим по-далеч от оградата…
-          Чувате ли го? Аз съм му казал откъде да купи пиячка???
Последваха нови наказания, но отново без резултати. Работата беше там, че бащата на Димитров беше голяма клечка и лично се познаваше с Генерала, командирът на школата. Другите за една двойка по специалните предмети  не можеха да излязат в градска отпуска, а Димитров с две излизаше за три дни в домашна. Напразно Деко беснееше.
-          Повече отпуска няма да видиш!
-          Ама нали татко се обади на Генерала? – честосърдечно отговаряше Димитров.
-          Няма, книжката ти я няма, остана в ротния старшина.
-          И какво излиза: Царят дава, пъдарят не дава, продължаваше да дразни боецът.
-          Аз пъдар ли съм, я ма-арш! – не издържаше взводният. Но Цар далеко, Бог високо, в крайна сметка Димитров пак бе в отпуск.
Командирът стана по-мрачен, тормозеше своя враг, мачкаше го психически и физически, тормозеше и целия взвод, но не можеше да го пречупи. Всеки ден изпадаше във все по-черни мисли и дори получи запек за три дни. Непрекъснато обаче се повтаряха все едни и същи ситуации. Например в часовете за устройство на танка, които водеше Деко. Димитров винаги закъсняваше за началото на часа.
-          Къде ходи? – кипваше взводният.
-          Пуших долу – отвръщаше школникът.
-          Колко пъти съм казвал – за час не се закъснява, ревеше командира, като думите си придружаваше с няколко ритника и юмрука.
-          Какво носиш в пазвата си?
-          Детски закуски…
Деко нареждаше да се поставят сладкишите на пода и двамата скачаха върху тях. И  Димитров си патеше отново от ритници и тупаници.
По политпросвета друго Мити (тъй се наричаха хората с фамилия Димитров) каза на страдалецът, че това дето се учи е пълна глупост. По-добре щяло да е, ако Германия е победила във войната. Тогава щели да сме супер победители и много развита страна. Нарисува му и пречупен кръст в тетрадката по самоподготовка. Димитров беше впечатлен и изрисува целия лист със свастики от огромни, до доста малки. При една проверка това бе видяно от взводния.
-          Е те сега, даге, те дадох на ВКР-то****? – зарадва се офицерът.
Митето се уплаши не на шега. Ако Димитров разкаже какви му ги е говорил, ще изгори и той. Обвинение във фашизъм си беше сериозна работа. Затова посъветва приятеля си да каже, че тъй като взводният го маризи, подсъзнателно си е помислил, че е фашист и неволно е нарисувал кръстовете…
Деко влезе в класното силно притеснен. Започна отдалече:
-          Момчета, аз бия ли ви? Нали знаете колко пъти сте си патили заради Димитров? Той нали е завършен идиот? Представяте ли си казал, че съм фашист! Ако ме слушате и кажете на ВКР-то правилните отговори ще ви водя напролет на градската баня. Сещате се как ще тръгнат ученичките, с онези къси полички и прочие. Ако не, кучета мръсни, ще седите в ротната баня, додето плочките не почнат да ви викат татко…
В това време в стаята плахо влезе школникът Димитров.
-          Къде беше Деянчо? – сладко и благо попита взводният.
-          Да пуша – втренчи невярващ поглед Димитров.
-          Ми нали се разбрахме да не се закъснява за час? Какво носиш?
-          Детски закуски – продължи по сценарий боецът.
-          Ами нали се разбрахме, да не се внася храна в класното? Но хайде, прибери ги под чина, а след часа ще ги хапнеш, ако искаш сам, ако искаш с приятели…
-          А не, сам ще си ги изям – промърмори Димитров. Но той нищо не знаеше! А всички останали бяха напълно в час и едвам успяваха да сдържат смеха си…
Лукавиян
Б.А.
кемаф – танкист – военен жаргон
непоряд – извънреден наряд, като наказания  – военен жаргон
дневален – човек който се грижи за реда и чистотата в казармата, един вид дежурен – военен жаргон
 ВКР – Военно контраразузнаване - съкращение

Няма коментари:

Публикуване на коментар