25.09.2012 г.

ЮНЕСКО чества 250-годишнината на отец Паисий

Тази година под егидата на ЮНЕСКО ще се чества 250-годишният юбилей на Библията на нашето Възраждане "История славянобългарска".
Тя става известна на света от "Втората Харитонова преправка" по името на свещеника и учителя в Чирпан, затова е наричана още и Чирпанска. Неговият ръкописен препис за първи път става известен извън земите, населени с българи на академичната мисъл в Русия. До наши дни той е достигнал изцяло съхранен и красиво оформен.
Клуб "Сороптимист интернешънъл "Старинен Пловдив" по повод юбилея на "История славянобългарска" ще издаде фототипно издание на "Втората Харитонова преправка". За тази цел клубът организира в петък от 19 ч. в ресторант "Петър I" в Стария град благотворителен бал за набиране на средства за издаване на книгата. Изданието ще бъде разпространено в най-големите и известни световни библиотеки като Библиотеката по хуманитарни и социални науки на Нюйоркската публична библиотека, Руската национална библиотека в Санкт Петербург, Британската библиотека в Лондон, Френската национална библиотека в Париж, Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, както и в университети, в които се изучава български език и култура в Страсбург, Болоня, Москва, Познан, Краков и други.
Клуб "Сороптимист интернешънъл "Старинен Пловдив" е член на световна организация с почти стогодишна история. В целия свят "Сороптимист" подкрепя проекти и каузи, свързани с поддръжка на високи нравствени стандарти в обществения живот, социалната сфера, бизнеса, бори се за зачитане човешките права на всички хора, на децата и в частност подпомага за издигането на общественото, социално и професионално положение на жените, тяхното образование и духовно израстване

Няма коментари:

Публикуване на коментар