24.09.2012 г.

Музей на пчеларството готвят в Зарата


С пълна, модерна технология за добив на пчелен мед, пчелен прашец и уникалното по състав пчелно млечице се сдоби Пчеларски център Южен в Стара Загора. Инвестицията е направена със собствени средства, съобщи управителят Тодор Иванов. Технологичното нововъведение се използва и за добив на прополис - хитов продукт с огромно лечебно действие върху цяла палитра заболявания.
Идеята ни е в Пчеларски център Южен да даваме възможност на клиентите да наблюдават и участват в добива на мед, с което те ще са абсолютно сигурни в кристалната чистота на продукта, споделя Иванов. Пчеларски център Южен ползва суровина от два собствени пчелина, разработва и търговска мрежа благодарение на наредбата за директни продажби. Осъществява и доставка на пчелни продукти по домовете на клиентите си по заявка. Съвсем скоро предстои добиваните продукти да достигат директно до клиентите на редица малки квартални магазини на Стара Загора.
В същото време в двора на базата се изгражда пчелин - първия частен музей на българското пчеларство. До пролетта трябва да е готов, обещава Тодор Иванов. Сред първите ценни експонати са една центрофуга от 50-те години на миналия век, сандъчета, кошери, книги от 20-те години на миналия век, пише вестник Национална бизнес поща.
Пчеларски център Южен разполага с архивни фотографии, вкл. от пчелина на Методий Кусев, а в момента е в кампания за набиране на още автентични снимки, илюстрация на историята на пчеларството у нас. Издирват се и кошери от началото на миналия век.
Производителите са в контакт с колеги от браншови организации от Сърбия, Македония, Турция и Румъния и очакват сформиране на туристически групи, които да ги посещават. Надяваме се да се превърнем в забележителност на Стара Загора, възможност за още една атракция за туристите, които посещават града и са отворени към меда и пчелните продукти, казва Иванов.
Скоро всички автомобили в ЕС автоматично ще пращат сигнал до спешния телефон 112, ако претърпят катастрофа. Европейският парламент вече обсъжда системата e-call, която трябва да бъде внедрена през 2014 или 2015 г., стана ясно при посещението на еврокомисаря по комуникациите Нели Круз в София. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар