20.09.2012 г.

Омският държавен театър гастролира в Бургас, Пловдив и София


Една от най-интересните и ярки театрални трупи в Русия, Омският държавен академичен театър ще бъде за първи път у нас. Пред българската публика тя ще представи няколко спектакъла от своя репортоар. В периода от 20 до 27 септември 2012 г. почитателите на театралното изкуство ще могат да се насладят на представленията на Омския театър в Бургас, Пловдив и София.
Целта на ръководството на театъра е да осъществи контакти с българските театрали, както и да покани български спектакли на големия международен фестивал "Академия", на който е организатор. 
Обиколката на театъра из България дава една реална възможност да се представи руското изкуство на международно ниво и да  се заздравят руско-българските културни взаимоотношения. Популяризирането на руския театър е важно не само от гледна точка установяване на чисто човешки взаимоотношения. Но има и обучителен характер по отношение на публиката, пред която ще се представи театралното изкуство от Омския регион - един динамично развиващ се в културен и икономически аспект район.
Омският държавен академичен драматичен театър - най-старият театър на Омск, е основан през 1874 г. Днешната трупа е богата на таланти и създава впечатление на добре смазан сложен механизъм. Вдъхновени, вътрешно свободни, необичайно увлечени в работата си, актьорите умело и емоционално постигат възложените им от режисьорите задачи. Театърът е лауреат на шест Национални театрални награди «Златна маска», а през 2011 г. получава наградата «Фьодор Волков» на Правителството на Руската Федерация за принос в равитието на театралното изкусство. Театърът е постоянен гост и участник в международни и руски театрални фестивали, гастролира в страната и чужбина.
 Омският академичен драматичен театър ще гостува в:
- Драматичен театър Бургас на 20 септември ще играе спектакълът „Дачници" ("Дачников") от М. Горки, а на 21 септември спектакълът „Фатално число или Дяволската дузина" ("Чертова дюжина");
- Драматичен театър Пловдив на 24 септември - „Дачници"; на 25 септември „Влакът „Уво" ("Дембельский поезд");
- София, в театър „Българска армия" на 26 септември - „Дачници", и на 27 септември „Фатално число или Дяволската дузина".

Няма коментари:

Публикуване на коментар