20.09.2012 г.

Ректорите се сетиха да съдят турците за увреден имидж


ЙОК забрани дипломите от българските ВУЗ-ове преди два месеца

След като два месеца и половина България не прави нищо по решението на Турция да не признава дипломите за висше образование, вчера ректорите решиха да вземат нещата в свои ръце. Намерението на ръководителите на големите български университети е да съдят турската страна, стана ясно от интервю на председателя на Съвета на ректорите и ректор на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев пред тв "България он ер". Според него представители на българското Министерство на външните работи са се оплаквали от изказванията му. "А аз още днес чрез министъра на външните работи ще поискам среща с посланика на Турция", обясни проф. Митев.
"Посетихме Турция за среща по проблема с признаването на дипломи от България и не срещнахме никакво разбиране. Когато стана дума за фалшивите дипломи, те не ни показаха нито една такава. Имаше увъртане. Трябвало всичко да мине през турското Министерство на външните работи", разказа проф. Митев. Срещата с представителите на Съвета за висше образование на Турция (ЙОК) е била през почивните дни. На нея е присъствал и турски адвокат, който след срещата е посъветвал българската страна да съди Съвета за висше образование. Позицията на юристите е, че ЙОК възпрепятстват турските студенти и едновременно с това нарушават Лисабонската стратегия, която вече са подписали. Ако започнем дело, ние ще го водим с турски адвокати, но се надявам да получим подкрепа и от нашата страна, защото действията на турската страна уронват имиджа на българското образование, коментира проф. Митев. Той допълни, че от външното министерство коментират, че са се свързали с него и са говорили по проблема, а реално това не се е случило.
Годишните загуби от отлива на турски студенти възлизат на около 100 млн. лв. В четвъртък предстои среща с около 15 ректори и на нея ще вземем решение за свикване на общо събрание, на което да решим дали да почнем дело срещу ЙОК, допълни председателят на Съвета на ректорите.
Вчера говорителят на външното министерство Весела Чернева не отговаряше на мобилния си телефон.
В началото на юли турският Съвет за висше образование обяви, че временно се спират процедурите за признаване на дипломи от българските университети. Съмненията за качеството на предлаганото висше образование в България са заради фалшифицирани документи - дипломи и академични справки. В разгара на скандала от просветното министерство обявиха, че става въпрос само за един нередовен документ. Академичната справка от 2004 г. е подправена, но след като била заверена в МОМН. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар