17.09.2012 г.

Руски филм взе Голямата награда на фестивала на аниматорите във Варна

Кадър от отличения филм "Майка и син"

Руският "Майка и син" на 49-годишния режисьор Андрей Ушаков спечели Голямата награда на Осмия Световен фестивал на анимационния филм във Варна, съобщиха организаторите.
Рисуваният и компютърно обработен 14-минутен филм разказва за син, който идва в затънтено селце, за да вземе майка си и да я заведе в града.
Руският филм "Извън игра" на Иван Максимов получи Наградата на Варна, а испанската продукция "Бръчки" на режисьора Игнасио Ферас спечели приза за най-добър пълнометражен филм, осигурена от Българската национална телевизия.
Сред отличените заглавия има два български филма. Рисуваният върху стари грамофонни плочи "Демони" на българина с канадски паспорт Теодор Ушев, беше удостоен с наградата за детски филм.
Той е забавна анимация, с танцуващи форми и фигури на фона на микс от народна музика, балкански саунд, соул и рок от 60-те.
Драматичният "Баща", копродукция на България, Хърватия и Германия, спечели приза на Съюза на Българските филмови дейци.
Забавната анимация "Чичо Пиша", на унгарския режисьор Борбала Томпа е най-добрият студентски филм - награда осигурена от Нов български университет.
Тази вечер на закриването на фестивала ще бъде световната премиера на филма на децата, участвали в анимационната работилница на Жан-Люк Слок и Карин Миралес.
Двеминутното филмче беше направено за четири дни и децата участваха във всеки процес от неговото създаване. Освен героите от пластилин и изрезки, най-малките участници на феста записаха звуците и ефектите към филма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар