17.09.2012 г.

Панаир на куклите стартира в столицата


София ще бъде по-цветна в дните от 16 до 22 септември, обещават от Столичния куклен театър и Столичната община - дойде време за Панаира на куклите.
В програмата на този фестивал са повече от 30 спектакли на български театри и трупи от цял свят - Англия, Германия, Гърция, Испания, Италия, Чехия, Гърция, Словения и Хърватска.
Представленията ще се играят на сцените на Младежкия театър "Н. Бинев“, театър "Българска армия", театър "София" и Столичния куклен
.
Има спектакли за деца, семеен театър, представления за възрастни, както и улични спектакли. Акробатичните, музикални и други атрактивни изпълнения ще са на различни места из столицата: Южния парк, пред пилоните на НДК, парк "Заимов", в подлеза при метростанция "Софийски университет", градинката пред някогашния "Кристал", на сцената Art Space на НДК, градинката пред Народния театър "Иван Вазов“ и площад "Света Неделя".
Акцент в тазгодишното издание е проектът "Младите в театъра“ – спектаклите "На ръба“ на театър АТОМ, "Деволюция" и "Лебедово езеро" на театър АТЕЛИЕ 313.
Откриването на Панаира на куклите е на 16 септември от 19,30 ч. в салона на Младежкия театър със забавното куклено шоу "Някои особености на... кукления театър" на Варненския държавен куклен театър.
На 19 септември от 17 ч. в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" лекция ще изнесе известният полски драматург, театрален критик, историк и изкуствовед проф. Хенрик Юрковски.
Столичният куклен театър, като домакин, ще се представи с три нови заглавия: премиерата на "Свят/О" с автор и режисьор, изключително нашумелия и с множество световни награди - Дуда Пайва от Холандия, "Къде отиваш, конче" от Рада Москова, с режисьор Емилия Цанкова и "Приказка за скитника - крал“ по приказки на Карел Чапек, с режисьор Катя Петрова.
Биеналето се организира и с подкрепата на Институт "Сервантес”, Италианския културен институт, Чешкия културен център, Министерството на културата, АКТ УНИМА – БЪЛГАРИЯ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар