21.09.2012 г.

Заралийчета втори в „Забавното лятно четене”


Децата и учениците на Стара Загора се класираха на второ място с 9%, след Русе с 14%, в кампанията на Столична библиотека и сайта „Аз детето" „Забавното лятно четене" - 2012 . Следват ги любителите на книгите от Варна и София.
Резултатите са изчислени като съотношение между броя регистрирани деца в сайта и населението на съответния град.
В класацията за най-четящо училище на трето място се нарежда старозагорското Второ основно училище „Петко Рачов Славейков" в Стара Загора с 365 книги.
Сред първите десет най-четящи деца в България е и Тифани Кънева от Второ основно училище „П. Р. Славейков" Стара Загора.
В Стара Загора кампанията беше открита на 19 юни със забавна церемония в Регионална библиотека „Захарий Княжески" с участието на деца и представители от организаторите. Тогава бяха представени и новите рекламни лица на Библиотека „Захарий Княжески" - Жени, Дария и Венци. За участие в кампанията децата до 14 годишна възраст трябваше да се регистрират в сайта www.az-deteto.bg и да отговорят на въпроси, свързани със съдържанието на детски книги, и разбира се да четат.
Най-четена книга за 2012 година е книгата „Мечо Пух".
Много добрите резултати за Стара Загора в Забавното лятно четене са плод и на работата на библиотекарите от Регионална библиотека „Захарий Княжески", които специално каниха децата да участват.
Посещенията в Детския отдел на библиотеката от началото на 2012 г. до 31 август са 5102 читатели. Раздадени са 11408 тома. Записаните нови читатели за този период - 731 деца до 14-годишна възраст.
За край на церемонията беше проведена забавна викторина с присъстващите деца с много награди от Az-deteto.bg, а Столична библиотека връчи специални грамоти на организатора на инициативата Жюстин Томс и Az-deteto.bg
Инициативата „Забавното лятно четене" набира все повече популярност. Над 5000 деца участват в нея. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар