27.09.2012 г.

Мистериозен консорциум обяви, че ще строи АЕЦ „Белене”


Централата можела да стане 100% частен проект

Съвсем неочаквано вчера АЕЦ "Белене" отново нахлу в дневния ред на парламента. Икономическата комисия започна с непланирана среща и продължи с бурни дискусии, след като министър Делян Добрев доведе на заседанието представители на тайнствения "Глобал пауър консорциум", който по думите им бил готов да плати всички досегашни и бъдещи разходи и да възкреси прекратения ядрен проект. В резултат ГЕРБ смята още днес да рестартира проекта. Светкавичният развой на събитията остави усещането за разиграване на театър на фона на иска за над 2 млрд. лв., предявен от руснаците.
Объркването нарасна, тъй като новоизгрелите инвеститори (за които няма абсолютно никаква публична информация) твърдят, че вече разговарят с "Атомстройекспорт" за рестарта на "Белене", а от руската компания категорично отрекоха. От БСП пък обвиниха, че ГЕРБ се опитва да провали атомния референдум.
Министърът на икономиката обясни, че това е първата му среща с кандидат-инвеститорите и че я прави в Народното събрание в името на прозрачността. "Поехме ангажимент, ако има заявен интерес от инвеститор за АЕЦ "Белене" като частен проект, да ви информираме. Има заявен интерес", поясни Добрев пред депутатите. Той не каза дали това е козът, пазен в тайна. След като АСЕ внесе иск за неустойки за над 1 млрд. евро, министърът увери, че България има план Б и дори план В за АЕЦ "Белене".
Засега за консорциума, представен първо като американски, се знаят само две имена - българската фирма на Богомил Манчев "Риск инженеринг", която отдавна е ангажирана в "Белене" като участник в инженерно-архитектурния проект, и щатската "Куантум". "В първоначалния списък от компании, които имат намерение да инвестират в АЕЦ "Белене", фигурират девет фирми", съобщи пък финансистът Емил Хърсев, който се оказа консултант на явилия се консорциум. Участниците не искали да се афишират, преди да са сигурни, че инвестицията ще я бъде. Според Хърсев те са публични компании, които се търгуват на борсата.
Според Богомил Манчев "Куантум" ще е основният инвеститор. Шефът на икономическата комисия Мартин Димитров уточни, че става дума за Quantum power. "Мои сътрудници провериха и се оказа, че компанията е участвала в енергийни проекти в Албания и Бангладеш, но не се е занимавала с ядрена енергетика", обясни за "Сега" синият депутат.
Консорциумът бил „отворен” и тепърва ще се "пълни". "Ние сме в контакт с няколко компании, които да се присъединят. В етап сме на разработване на меморандум за членство в консорциума", обясни пред икономическата комисия Самюел Реди, представител на "Глобал пауър".
Въпреки че консорциумът не е факт, а само намерение, по върховете на ГЕРБ изведнъж подозрително се разбързаха да върнат към живот АЕЦ "Белене". Шефката на парламента Цецка Цачева обяви, че още утре /днес/ внася проекторешение за даване на мандат за преговори на икономическия министър. Такова решение е необходимо, защото на 29 март депутатите гласуваха за прекратяване на атомния проект като непосилен за държавата. Преди това министър Добрев обясни пред депутатите, че без мандат от тях не може да преговаря с консорциума и да коментира конкретни параметри. Той обаче посочи, че парламентът може да постави условия пред кандидат-инвеститора - например за процент държавно участие, за вида на ядреното гориво, за гаранциите и неустойките и т.н.
В отговор на опасенията Реди даде следните разяснения: "Не търсим никакви финансови гаранции от българското правителство в този проект. Той ще е на 100% гарантиран със средства от американски компании. Активите, които ще придобием от НЕК, ще са по справедлива пазарна стойност. Процедурата е следната - първоначално НЕК ще създаде проектна компания, при което активите и пасивите, свързани с проекта "Белене", ще бъдат прехвърлени към проектната компания."
Реди съобщи, че вече се водели разговори с НЕК и с "Атомстройекспорт", като увери, че руснаците "изразяват интерес да водят преговори". "С "Атомстройекспорт" имаме намерение да подпишем меморандум за разбирателство за подновяване на проекта АЕЦ "Белене" и след това ще влезем в разговор за уреждане на въпросите. Намерението ни е след оформянето на меморандума да пристъпим към реални действия с тях. Силно се надяваме, че ще намерим решение на отворените въпроси", увери Реди българските депутати. От "Атомстройескспорт" обаче вчера опровергаха американеца. От АСЕ бяха категорични, че нито са говорили с кандидат инвеститора, нито са търсени от него.
 КОНСПИРАЦИЯ
Странното спешаване в средите на ГЕРБ може да се тълкува и като паника заради иска на руснаците заради АЕЦ "Белене". На фона на бабаитските и резки изказвания на българските политици юристи вече коментираха, че не е изключено България да загуби делото, особено като се има предвид, че по традиция страната ни губи търговски спорове за значителни суми.
Въпреки щедрите обещания вчера двамата представители на забуления в неизвестности консорциум бяха противоречиви и обтекаеми по въпроса с руските претенции. "Не можем да се намесим в течащите в момента арбитражни производства между НЕК и руската компания. Уреждането им може да се случи само между НЕК и "Атомстройекспорт". Надяваме се да успеем да се договорим с руската компания това положение да се прекрати", поясни Реди. "Ние сме готови да поемем задълженията по проекта, които са до момента", каза пък Богомил Манчев.
В България слуховете, че има кой да вложи милиарди в Белене, никога не са секвали. През юни например шефът на "Риск инженеринг" Богомил Манчев заяви, че "Белене" ще се сбъдне, но като частен проект. Пак тогава Илко Йоцов, зам.-министър на енергетиката в кабинета на НДСВ, обяви пред в. "Сега", че има три потенциални инвеститора - японски, американско-канадски и руски. Преди седмица известният в енергийните среди проф. Атанас Тасев, също близък до НДСВ, съобщи, че пенсионен фонд със седалище в САЩ вече имал представители в София и води интензивни преговори да стане акционер в АЕЦ "Белене" срещу милиардни инвестиции. Вчера проф. Тасев потвърди пред "Сега", че въпросният пенсионен фонд участва в представения пред депутатите консорциум.

Няма коментари:

Публикуване на коментар