11.09.2012 г.

Матурите и изпитите за 7 клас отново ще са в един ден


Матурите и изпитите за седмокласници отново ще се провеждат в един и същи ден. Тестовете по български език и литература ще бъдат на 21 май, а на 23 май са матурата по избор за дванадесетокласниците и изпитът по математика за седмокласниците.
Графикът за оценяването на учениците и ваканциите през учебната година са утвърдени със заповеди на министъра на образованието и вече са публикувани на сайта на просветното ведомство. Изпити по схемата "2 в 1" се проведоха за първи път през учебната 2011/2012 г., като целта е да не се събират много неучебни дни през май, когато и без това има много празници.
Изпитите за седмокласниците отново ще бъдат от два модула - за външното оценяване и за кандидатстване в гимназиите. Освен по български език и литература и по математика седмокласниците ще държат и миниматури по обществени науки (на 27 май), по чужд език (28 май) и по природни науки (на 29 май). Четвъртокласниците ще държат традиционните изпити по български език и литература - на 9 май, по математика - на 10 май, по "Човекът и природата" - на 13 май и по "Човекът и обществото" - на 14 май.

ВАКАНЦИЯ

Според графика на министерството учениците ще имат четири ваканции по време на учебната година. Първата ще е още в началото на ноември - от 1 до 4 ноември. Есенната почивка беше въведена за първи път през изминалата учебна година и е за сметка на междусрочната ваканция. На 22 декември започва коледната ваканция, която продължава до 6 януари включително. Преди 2 г. коледната ваканция се падна само до 2 януари и това предизвика протести на ученици. Вторият срок започва на 6 февруари, а в края на февруари - от 23 до 25-и включително, учениците ще се радват на зимна ваканция. Последната голяма почивка преди края на учебната година започва на 29 март и приключва на 7 април. По-кратка ще е за абитуриентите - до 31 март включително. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар