20.09.2012 г.

Клошарите са най-ефективни при рециклирането на боклуците


Клошарите са най-ефективната рециклираща организация в София. Само 20% от отпадъците на софиянци се рециклират, но половината количество се дължи на хората, които ровят в кофите и ръчно разделят смесения боклук, обяви Евгения Ташева от сдружението "За земята".
"Годишно клошарите предават около 30 000 тона отпадъци за рециклиране в пунктовете за вторични суровини, а 2000 души най-малко са заети с тази дейност в столицата", обясни Ташева. Именно заради числеността им тя дори предложи да има професия "клошар". "Столичната община би могла да помисли как да даде повече сигурност и достойнство на тези хора", убедени са от сдружението. Оттам напомниха, че въпреки значителния им принос никой не ги включва в програмите и стратегиите на Столичната община.
3% от отпадъците, които се рециклират, идват от цветните контейнери. Други 5% идват от сортиращите инсталации. Най-голям принос имат пунктовете за вторични суровини, които основно разчитат на клошарите.
От сдружението се обявиха против проекта за завод за отпадъци, който е с ниско ниво на рециклиране, защото, вместо да се гори боклукът, трябва да се работи върху разделното събиране. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар