27.09.2012 г.

Програмата за Деня на Стара Загора – шествие, заря и Димитър Рачков и сие…


С поднасяне на венци и шествие, организирано от Тракийското дружество „Одринска епопея” в Стара Загора, на 1 октомври започват проявите, включени в програмата на Община Стара Загора за отбелязване на празника на града - 5 Октомври. Събитието е посветено на 100-годишнината от установяването на Генералния щаб и главната квартира на българската армия по време на Балканската война в Стара Загора, съобщи Петра Мечева, председател на дружеството.
От  18.00 часа на 1 октомври в двора на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и градоустройство „Л. Байер“ слово за Балканската война, донесла освобождението на Родопите от османските поробители, ще произнесе бриг. ген. Петър Петров, командир на Втора механизирана бригада в Стара Загора. Венци и цветя ще бъдат положени пред паметната плоча, която напомня за установяването на това място на Генералния щаб на Българската армия, откъдето се планира воденето на войната и се определя театъра на бойните действия. Там се намира и паметната плоча на старозагореца ген. Стефан Тошев, син на възрожденската учителка Анастасия Тошева, участник в Балканската война.
От двора на гимназията ще тръгне шествие към Паметника на загиналите във войните старозагорци в Парк „Ал. Стамболийски", където в 18.30 часа също ще бъдат поднесени цветя.
Програмата на Община Стара Загора за 5 октомври продължава през цялата седмица и почивните дни. Тя включва още прояви, свързани със 100-годишнината на Балканската война, както и разнообразни културни и спортни събития, турнири по футбол, баскетбол и кик-бокс, изложения, уъркшоп по танци, избор на кмет на Млада Загора и много други. Ще се проведат Национално изложение „Медовете на България",традиционният есенен панаир, както и изложба на хартиени макети на кораби и самолети в Регионалната библиотека „З. Княжески".
На самия 5 октомври  проявите започват в 9.00 часа с Тържествена Света литургия  в Храма „Въведение Богородично". Полагането на цветя на символичния камък за възстановяването на Стара Загора е от 9.30 часа в Парк „Пети октомври". В 10.00 часа на площада пред сградата на Общината ще се проведе тържествен ритуал за издигане на Националното знаме на Република България, след което празничното шествие ще тръгне по бул. „Цар Симеон Велики".
Денят ще завърши с голям концерт „Празнувай, Стара Загора!" с участието на Лора Караджова, Кристо, Графа, Печенката, Димитър Рачков, Краси Радков, Петьо Петков – Шайбата и Група „Вакали", последван от пиротехническо шоу.
Повече информация за програмата на Община Стара Загора за Празника на града 5 октомври търсете на сайта http://www.starazagora.bg/.

Няма коментари:

Публикуване на коментар