13.09.2012 г.

Първи винен фестивал „Августиада” откриват през октомври


Търговско-промишлена палата - Стара Загора и OINORAMA wine consulting & business solutions организират първия по рода си в България Фестивал на виното и културното наследство „Августиада”. Той ще се проведе от 19 до 21 октомври 2012 г., в Регионален исторически музей - Стара Загора, по случай Празника на града - 5 октомври. Името на фестивала „Августиада” не е случайно избрано.
Августа Траяна е едно от древните имена на Стара Загора. Освен това жителите на града се гордеят с великолепната мозайка Дионисиево шествие - еднин уникален артефакт, сътворен в прослава на Бога на виното и веселието Дионис. И не на последно място, традициите на виното и културата са издигнати в култ още от дълбока древност и Стара Загора е запазила тези традиции и до днес.
Фестивалът си поставя за цел да се превърне в ежегоден форум на винопроизводители, представители на хранително-вкусовия бранш, ценители на виното, гастрономията и културното наследство, представители на различни сфери на бизнеса от страната и чужбина.
Организаторите имат амбицията фестивалът да стане устойчива туристическа атракция, която да привлича вниманието към културно-историческото наследство на Стара Загора не само на жителите на града, а и на гости и туроператори от страната и чужбина.
Италия ще бъде специален партньор и колективен участник в първото издание на фестивала.
Форумът е съпроводен с богата и разнообразна кулинарна и културна програма.
За официалното откриване на фестивала на 20 октомври от 12 часа, са поканени Дилян Добрев - министър на икономиката, енергетиката и туризма и Мирослав Найденов - министър на земеделието и храните.
Партньори на Фестивал на виното и културното наследство Августиада в първото му издание през 2012 година са: „Конфиндустрия България”, Италианска търговска камара в България, Изпълнителна агенция по лозата и виното, Регионалния исторически музей, Агенция за регионално икономическо развитие, Парк Хотел Стара Загора, Винен клуб Дионис и старозагорският Държавен Куклен театър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар