10.09.2012 г.

Руски филм бе отличен със „Златна Афродита” на „Любовта е лудост”


Руският филм "2 дни" на режисьора Авдотя Смирнова спечели голямата награда "Златна Афродита". Това стана на 20-то издание на Международния филмов фестивал "Любовта е лудост" във Варна, съобщи председателят на журито проф. Станислав Семерджиев.
Отличието за най-добра актриса отиде в ръцете на Нина Хос за ролята си на Барбара в едноименния германски филм на режисьора Кристиан Петцолд. Призът за най-добър актьор бе присъден на Осман Сонант за ролята му на Кошман в турския филм "Пламъци", режисиран от Мурат Сарачолу.
Журито прецени да раздели специалната награда на фестивала на три. За режисура специалната награда е за Митя Окорн за полския филм "Писма до Дядо Коледа". Малгожата Шумовска и Тине Биркел печелят специалната награда за сценария за филма "Те" - копродукция на Франция, Полша и Германия. Третата специална награда е за българския филм "Слънчево" на режисьора Илия Костов.
Награда "Горчива чаша" на факултета по журналистика на Софийския университет "Св.Климент Охридски" е за автора и режисьора на сръбския филм "Клип" Майя Милош. Призът на критиката грабна американският филм "Отчуждение" на режисьор Тони Кей.
Официалното закриване на фестивала е тази вечер с филма от Великобритания и Ирландия "Албърт Нобс" на режисьора Родриго Гарсия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар