21.09.2012 г.

23 българско филма се състезават за „Златна роза 2012”


Има ли нещо като възход при българското кино, или продължаваме с имитационния си провинциализъм и скандалите за пари в сферата на това изкуство - едва ли фестът във Варна ще даде категоричен отговор на тези въпроси, но че ще покаже продукцията ни на едно място, е сигурно. 23 български пълнометражни и късометражни игрални филма ще се състезават за тазгодишната награда "Златна роза 2012" , съобщават организаторите.
Кинофорумът ще се проведе от 5 до 11 октомври във Фестивалния и конгресен център на морската ни столица. Всички филми са нови, създадени след миналогодишното издание на форума за българско кино. В конкурсната програма при пълнометражните ще участват 13 филма. Сред тях са заглавия, които вече спечелиха международно признание на фестивалите в Берлин, Кан, София, Москва, Лос Анджелис и Торонто. Става дума за "Вяра, любов и уиски" на Кристина Николова, "Цветът на хамелеона" на Емил Христов, "Аз съм ти" на Петър Попзлатев, "Джулай" на Кирил Станков и копродукцията с българско участие "Испания" на австрийската режисьорка Аня Саломоновиц.
Във Варна ще видим и филми, които ще бъдат представени за първи път пред българска публика, както и такива, които вече се срещнаха със зрителите в кината - "Корпус за бързо реагиране" на Станислав Дончев, "Чужденецът" на Ники Илиев и премиерното заглавие за септември "Пистолет, куфар и три смърдящи варела" на Георги Костов.
Още няколко филма ще се борят за статуетката "Златна роза": при пълнометражните "Инкогнита" на режисьора Михаил Пандурски, "Миграцията на паламуда" на Людмил Тодоров, "Още една мечта" на Николай Мутафчиев, "Пъзел" с режисьор Иво Стайков и "Слънчево" на Илия Костов.
Фестивалът ще започне с филма на Словения-България-Сърбия-Македония-Босна и Херцеговина "Шоково състояние" на режисьора Андрей Кошаш. Филмът е черна комедия за капитализма и променящите се обществени ценности в Източна Европа. Лентата вече получи признание на редица международни фестивали.
В конкурса за късометражни филми са 10 заглавия. В програмата са две продукции на Българската национална телевизия - "Жълто куче" на Мария Николова и "Виолета, Жоро и аз" на Любомир Попов, както и някои творби, спечелили международно внимание: "Парафиненият принц" на Павел Веснаков с награда от фестивала "В двореца", Балчик, "Драсканица" на Любомир Печев, представен на Short Film Corner в Кан, "Солено и сладко" на Поли Генчева с награда за най-добър чуждестранен филм на Сънсет ФФ, Лос Анжелис и "Отивам в Италия" на Ивайло Марков, представен в Монреал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар