25.09.2012 г.

Старейшините ще решават за колко да отдадат старозагорската опера


Четири десетилетия след като е построена сградата на старозагорската опера и две години след възстановяването й от пораженията на избухналия през 1991 година пожар в сградата тя ще бъде предоставена за ползване от оперната трупа, става ясно от публикувания дневен ред на предстоящото заседание на местния парламент.
 До сега певци, инструменталисти , хористи и балет са пребивавали в помещенията на площ от 6 335 кв м на основание „добри отношения” между общината и трупата, според докладна записка на кмета Живко Тодоров. Градоначалникът предлага сградата да бъде предоставена за ползване безвъзмездно, очаква се старейшините на следващото се заседание да решат за какъв срок.От 1971 до 1998 година операта е била държавна собственост, със заповед на някогашния хасковски губернатор от 20 ноември 1998 г. тя е прехвърлена на община Стара Загора.
 Неустановеният и до момента статут на сградата даде основание на бившата градска управа да не допусне в нея спечелилият преди три години конкурс за директор на трупата Петър Радевски. Три дни режисьорът не можа да влезе в кабинета си, след което реши да се откаже от поста. И до сега трупата няма титулярен директор в очакване културното ведомство да обяви нов конкурс за длъжността.
 На същото заседание от 26 септември съветниците ще решат по аналогия и използването на сградата на драматичен театър „Гео Милев” от актьорската трупа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар