18.07.2011 г.

МЗ взе на рейд управлението на старозагорската болница

Замисленият от настоящия министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов план от края на миналата година да национализира окръжните болници вече има конкретна реализация в Стара Загора. Това се случило на 14 юли т.г. по време на Общо събрание на акционерите на МБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“, на което е присъствал само един представител – на държавата, в лицето Министерството на здравеопазването.
Тихомълком, буквално от здравното министерство осъществи замисления сценарий, игнорирайки 11-те общини от Старозагорска област, които притежават 49% от дяловете на дружеството. МЗ се възползва от регламентиран в Търговския закон текст, позволяващ вдигане на капитала на дружеството, с процедурната хватка – липсата на кворум (първото обявено Общо събрание било на 30 юни т.г., но заради липса на кворум се провежда на втората упомената резервна дата – 14 юли).
И тъй като никой представител на общините не е присъствал и на двете обявени събрания, МЗ, притежаващо до резервната дата 51%, еднолично е решило да ги вдигне до 74.73%. При това без да влага свежи пари в болничното заведение, а да използва наследството от тройната коалиция. Тоест – дадените от резерва на държавния бюджет през 2007 и 2008 г. 2 839 000 лв. за погасяване на задължения и още 1 368 640 лв. от 2009 г. за капиталови разходи. Според решението на събранието, след едноличното гласуване, към настоящия момент МЗ притежава 74.73% от МБАЛ „Киркович“, а 11-те общини – 25.27% (Стара Загора и Казанлък са с най-голям дял съответно с 11,4% и 5,54%), които ги лишават от законовата възможност за вземане на важни за болницата решения, в това число и бъдеща приватизация или пък сливане с университетската болница. За последното от години се оказва натиск на ръководствата на двете многопрофилни болници, но досега лекарите устояваха на натиска. Дори един бивш здравен министър (д-р Анна-Мерия Борисова) заплаши, че ще спре финансирането на старозагорската МБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович” за сметка на хасковската, защото не бе приета идеята и за обединението с университетската болница.

Няма коментари:

Публикуване на коментар