21.07.2011 г.

БНТ и ТВ7 ще излъчват мачовете от футболния шампионат

Въпрос на финални договорки е Българската национална телевизия и ТВ7 да вземат правата за излъчване на мачовете от "А" група. Двете телевизии ще вземат лиценза от БиТиВи, чийто договор изтече и чийто отношения с клубовете се обтегнаха до крайност, след като не бяха платени всички дължими пари на клубовете.
Най-вероятно от новия сезон ще се излъчват по четири срещи за разлика от досегашните пет, като две телевизии ще взимат по два мача. Има и вариант БНТ да взима само по един мач - дербито на кръга, а ТВ7 да излъчва други три периферни двубоя. При всяко положение Националната телевизия ще има предимство при избора за програмата си.
Другата сигурна промяна спрямо "епохата БиТиВи" ще бъде махането на мачовете от 21:00 часа през октомври, ноември и декември. През последните сезони феновете бяха подложени на температурен геноцид и рискови условия в късните часове. Така дербита като Левски - Черно море и Локо София - ЦСКА привличаха безобразно малко фенове заради късния си начален час.
Възможно е да се възродят и култовите предавания на Сашо Диков по Канал 3 с безконечни повторения на спорни тъчове, фаулове и засади. През последните три сезона БиТиВи предоставяше само законовите 90 секунди, които се полагат по право на всички медии заради това, че футболът е обществено значимо събитие. С толкова малко картина предаванията на Диков загубиха рейтинг и се фокусираха върху изказванията след мачовете и евентуалните ексцесии.
Имаше дори опит да се прокара лобистка поправка в закона и футболът да не бъде категоризиран като обществено значимо събитие, за да не могат други телевизии да излъчват дори и 90-секундни репортажи.
В зависимост от формулировката на бъдещия договор БНТ може да продаде сублиценз на ТВ7 за директно излъчване на мачове, а на други телевизии - за разширени репортажи. Така и разходите на държавната медия ще се намалят, и парите за клубовете няма да са малко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар