8.07.2011 г.

Поне 30 на сто от ръководните постове да се пазят за дамите искат в ЕП

Докладът на гръцкия евродепутат от ЕНП Роди Краца-Цагаропулу "Жените и ръководствата на предприятията", насочен към увеличаване на достъпа на жените до ръководни постове, бе приет с голямо мнозинство на пленарната сесия на ЕП в Страсбург.
Българският евродепутат Мария Неделчева, член на Комисията по правата на жените и равенство на половете, гласува в подкрепа на документа и в обяснението на вота си подчертава актуалността на засегнатите в него въпроси, заслужаващи да бъдат сериозно взети предвид от политиците. "Става дума да се преборим с несправедливото несъответствие, което продължава да съществува между квалификациите на жените и младите момичета и броят на заетите от тях отговорни постове", посочва евродепутатът.
В тази връзка М.Неделчева подкрепя предложението на Европейската комисия да представи законодателно предложение през 2012 г., ако до тогава големите предприятия и държавите-членки не са предприели нищо за справяне с това явление. "Налагането на квота от 30% жени в  ръководните органи на предприятията до 2015 г. и 40% до 2020 г. би представлявало значителен стимул в тази насока", убедена е г-жа Неделчева.
Темата за по-пълноценното използване на таланта на жените в управлението е сред централните в работата на българския евродепутат. През февруари т.г., М.Неделчева и еврокомисарят по правосъдието и човешките права и зам.-председател на ЕК Вивиан Рединг излязоха със съвместно становище, в което заявиха нуждата на Европа от повече жени в управлението на бизнеса.
Фактите показват, че едва 10%   от членовете на управителните съвети в Европейския съюз и само 3% от изпълнителните директори са жени.
Делът на жените в ръководствата на компаниите се е увеличавал с половин процентен пункт годишно през последните седем години. Ако това темпо се запази, ще са необходими още 50 години за постигане на баланс между половете в управлението на бизнеса.
Ето защо М.Неделчева и В.Рединг предупредиха, че вече е непозволено пренебрегването на таланта на половината от населението и призоваха бизнес лидерите да решат дали сами да демонтират «стъкления таван», или ще бъде счупен пред очите им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар