4.07.2011 г.

„Кецове” се върна с награда от кинофеста в Москва

Режисьорският дебют на актьора Валери Йорданов и продуцента Иван Владимиров "Кецове" получи награда на 33-ото издание на фестивала в Москва.
Там бе и неговата световна премиера. На нея присъства голяма част от българския екип: актьорите Филип Аврамов, Иво Аръков, Ина Николова и продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов.
Отличието, което взе "Кецове" се нарича „Бодлив поглед”.  Присъжда се от 8-членно международно жури от Федерацията на руските киноклубове.
Вицепрезидентът на Федерацията Лариса Островская, която е и член на журито каза пред БНР: “Хареса ни това, че в такава образна форма всеки един от персонажите отразява съвременните проблеми на младежката субкултура и филмът размишлява за това, каква голяма цена сме принудени да плащаме за неограничената свобода, граничеща с анархия. И това е предупреждение, което е споделено от екрана без назидание в игрова образна форма“.
 „Кецове” разказва за шестима младежи, които бягат от агресията на града и оставят тревогите зад гърба си, като решават да прекарат лятото на отдалечен плаж на българското Черноморие.Сред девствените природни картини те намират своя временен рай и жадуваната свобода.
У нас филмът ще се разпространяван от септември.
"Кецове" е селектиран и за участие в състезателната програма "На Изток от Запад" на 46-ия Международен Филмов Фестивал Карлови Вари през юли.
 Голямата награда "Золотой Георгий" грабна испанският филм "Вълни" на режисьора Алберто Мораис. Награда взе и изпълнителят на главната роля Карлос Алварес-Новоа, а филмът получи и отличието на Международната федерация на филмовата критика (ФИПРЕССИ). Филмът разказва за мъж, който след 60 години се завръща от Мадрид в малкото гранично градче Аржел. Там е била последната спирка на бежанците по време на изгарящата в гражданска война Испания. Мигел възстановява в паметта си събитията от далечното минало, като се опитва да намери отговори на въпросите, които са го измъчвали през целия му живот.
Журито с председател актрисата Жералдин Чаплин награди като най-добър режисьор Вонг Чинг По от Хонконг за филма "Мъст. Историята на една любов". За най-добра актриса бе обявена полякинята Урсула Грабовска във филма "Йоанна" на режисьора Феликс Фалк.
Почетната награда, носеща името на К.С. Станиславски бе връчена на британската актриса от руски произход Хелън Мирън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар