6.07.2011 г.

Приказка за принцеси

Имало едно време, така започват всички приказки, едно царство, едно господарство, понастоящем република. То се намирало през девет реки до десетата, и през девет планини до десетата, зависи от къде ще го погледнеш.
В това царство-господарство, сега република, всички жени били принцеси. По принцип всяка една жена заслужава да бъде принцеса. Те обаче били много, пък принцовете били кът. Да бъдеш принц е трудно! Баща ти трябва да е крал. И то много. Иначе няма как да си принц!
А принцесите искат внимание! Да им подаваш ръка, да им правиш комплименти, да им повтаряш и убеждаваш, че ти най-много ги обичаш, да изпълняваш всяко едно желание, което прочиташ в техните очи... А желанията в тази приказка не могат да бъдат изпълнени с вълшебство, особено баща ти ако не е крал.
Затова повечето мъже имали два проблема! Че нямат баща, който е крал и че нямали достатъчно пари. Парите са истинско приказно вълшебство. Те са най-добре разпределеното нещо в света – за никого не са в достатъчно количество, ако ще да е и най-големият алхимик. Те не стигат дори на американския президент, защото и той имал много харчове – за армията, за чиновниците, за социални помощи, за здравеопазване... От тази гледна точка той, а и другите президенти са едни от най-бедните хора. Парите хич не им стигат, въпреки че техните алхимици в банките ги произвеждат, т.е. печатат ги (сега да си алхимик е по-лесно, не се налага да правиш злато).
Мъжете били омагьосани с черна магия в това царство-република. Те страдали ежедневно, ежечасно и ежеминутно, за това, че не можели да угодят на своите принцеси. Изключение правили само тези, чиито бащи били крале, както и благородните разбойници, които взимали пари от тези които имат, но не ги давали на бедните, а си ги харчили, давайки, разбира се, и на своите принцеси. С честен труд и талант на мъжете им било много трудно да угаждат на своите принцеси, освен ако не избягат от тази приказка.
Това и било причината мъжете да опитват различни магии, за да си набавят необходимите пари, с които можели да добият титлата принц, която в този случай дори и не им била необходима. Част от тези чародейства били кредитите от банки, хазарта, работата на няколко места. Това обаче били черни магии. От борчовете можели да ги спасят само психолозите или фалита. Комарът водил също до заеми и разорение. Работата на няколко места пък не давала възможност да се обръща достатъчно внимание на принцесата и на децата и също не била добър вариант. Затова повечето от мъжете в приказката непрекъснато били измъчвани от чудовищата – Криза, Депресия, Кредит, Ниска заплата, Много работа, Стрес. Те се борили с тях с оръжията на храбрите – Търпение, Надежда и Упоритост. Но тези оръжия не били ефективни. Въпреки това в приказката, нещо се обърках, нали уж беше за принцесите, има и щастливи мъже. Тези, които били обичани от своите принцеси. Тези принцеси, които били истински принцеси, не чакали зестри, земи и пари от своите мъже, които пък под въздействието на тази добра и бяла магия не се плашили ни от чудовища, ни от конкуренцията на принцовете. Тази принцеси и техните юнаци били щастливи, дори и в тази нерадостна приказка. Такъв бил живота в това царство-господарство, сега република. Там имало и едни хора, които си живеели като крале и то само от празни приказки. Но това е вече друга приказка...
Б.а. Извинете за тавтологиите.
Автор: ДиМитко  

Няма коментари:

Публикуване на коментар