25.07.2011 г.

БРИКЕЛ отново заработи

От петък започна поетапното възстановяване на нормалната работа на Брикел ЕАД, съобщи зам.-изпълнителният директор инж. Георги Златев. На 29 юни получихме новото комплексно разрешително за работа. Изчакахме законния 14-дневен срок за обжалване и преминахме към постепенно пускане на мощностите, поясни той.
В късните часове на 22 юли топлоцентралата е включена в паралел с националната енергийна система. Ръководството планира мощностите да бъдат натоварвани постепенно, докато достигнат пълния си капацитет.
Текат и процесите на настройка на изградената сероочистваща инсталация, след което ще бъдат направени 72-часови проби, за да бъде издаден акт 16. Изпитанията вероятно ще приключат до края на месеца.
"Брикел" бе в принудителен престой от началото на м.май. Времето, необходимо за обществено обсъждане и получаване на новото разрешително, бе използвано за планов ремонт на част от съоръженията. Не се е наложило да се правят съкращения, запазен е персоналът на дружеството. По време на ремонтите част от работещите са ползвали отпуските си.
Припомняме, че през есента на миналата година екоминистерството заплашваше да затвори "Брикел", тъй като разрешените 20 хиляди часа работа без сероочистващи инсталации бяха изтекли. Масираните протести на синдикатите и реакцията на обществеността в Гълъбово и региона наложиха компромиса - топлоцентралата да работи на минимална мощност до края на отоплителния сезон. Така бе осигурено отоплението на обществените сгради, на училищата, детските градини, здравните и социалните заведения в Гълъбово, а близо 2000 работници запазиха работните си места. След дълги обсъждания и спорове, на 2 май Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора запечата и последните съоръжения в 50-годишната централа.
През това време със собствени сили и инвестиции дружеството изгради сероочистваща инсталация, чиито последни настройки трябва да приключат в най-кратък срок. Инсталацията покрива нормата от 95% очистване на димните газове, като замерванията отчитат съдържание на серен диоксид под 400 милиграма на нормален кубичен метър.


Няма коментари:

Публикуване на коментар