20.07.2011 г.

Качиха Античния стадион на Пловдив в нета

Нов интернет сайт на Античния стадион на Пловдив беше представен официално вчера. Той е част от проекта „Античният стадион на Филипопол - опазване, рехабилитация и градско обновяване", който се реализира с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
Идеята на този сайт е да популяризира на няколко езика Римския стадион, като след това стане една част от множество подобни уебсайтове, които ще рекламират различни културни и исторически паметници в Пловдив, обяви областният управител инж. Иван Тотев. Той допълни, че в проекта за възстановяване на Малката Базилика, който се реализира в момента, също е предвиден уеб базиран сайт. Идеята е всички те да бъдат включени в един по-общ портал, който да се свърже и с портала на Фонда за развитие на Летище „Пловдив", каза още инж. Иван Тотев.
Сайтът служи да покаже Античния стадион на Пловдив в контекста на Античния град. Той вече е активен и може да бъде намерен на адрес: antichen-stadion-plovdiv.bg, съобщи Деляна Костадинова - управител на фирмата, която изработва уебсайта - „Цвят и пиксел".
Различните обекти в античния град са показани в интерактивна карта - сред тях са Античният театър, Източната порта, Голямата Базилика, Форумът и т.н. Всеки един посетител може да види на екрана в какъв контекст е живял този стадион.
Една от целите на уебсайта е да събере разпокъсаните части и да ги покаже на едно място, за да се види каква е била ролята на обекта, съобщиха от областната администрация. Има план на стадиона, информация за игрите, които са се провеждали, за етапите на експониране и проучване.
Уебсайтът съдържа богат снимков материал, показва идейния проект за обновяването на архитектурния паметник, както и етапите от изпълнението на проекта „Античният стадион на Филипопол - опазване, рехабилитация и градско обновяване". Информацията непрекъснато се обогатява и допълва.
Проектътза рехабелитация предвижда да се изгради и подземен античен музей. Областната администрация спечели проекта пред европейските институции за обновяването на един от най-интересните археологически обекти на стойност 900 хил. евро, припомня БНТ.
Римският стадион в Пловдив е репродукция на стадиона в Делфи. Мраморните места за зрителите са побирали 30 000 души. Стадионът има форма на подкова и е дълъг 180 метра. На него са били организирани турнири по подобие на олимпийските игри, твърдят пловдивчани. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар