6.07.2011 г.

Европарламентът и ЕК започват проучване за старозагорското обгазяване

Комисията по петициите към Европейския парламент реши, че Петицията за чист въздух над Стара Загора е допустима и нейното съдържание попада в сферите на дейност на Европейския съюз. Комисията по петициите е започнала разглеждане по същество и е поискала предварително проучване на проблема от Европейската комисия, заявиха от гражданското сдружение „За чист въздух”.
Припомняме, че петицията, подписана от над 30 000 граждани бе изпратена през месец февруари т.г. до Комисията по петициите към Европейския парламент в Брюксел. Това е втората по брой подкрепили я граждани петиция в България след тази за защита на Национален парк „Рила”.
 С подписката гражданите искат от Европейските институции да вземат мерки относно нарушаването на европейското законодателство за околна среда, включително и наказателна процедура срещу Българската държава.
От 2002 г. в региона на Стара Загора атмосферният въздух и околната среда системно се замърсяват с концентрации на серен диоксид, азотен диоксид, азотен окис, фини прахови частици, сероводород, хлороводород и други газове в пъти над пределно допустимите норми. В околната среда са открити кадмий, арсен, кобалт, манган, стронций, уран, торий, цинк, никел, хром - общо над 14 тежки метала. Институциите не посочват източниците на замърсяване, не предприемат мерки за прекратяването му и не информират своевременно обществеността при достигане на алармените прагове. 
Нарушени са основните конституционни и екологични права на гражданите в региона и редица европейски разпоредби (Директива 96/61, Директива 96/62, Директива 99/30, Директива 2008/50, както и на стратегическите документи на ЕО) и националното законодателство (Закона за опазване на околната среда и Закона за качеството на атмосферния въздух).
Поради данни за системни манипулации на системите за мониторинг на атмосферния въздух и липса на адекватни мерки гражданите поискаха оставката на министъра на околната среда и водите Нона Караджова преди 6 месеца.
Петицията може да бъде подписана все още на интернет адрес: http://forthenature.org/petitions/14

Няма коментари:

Публикуване на коментар