7.07.2011 г.

Правят каталог културните забележителности в Казанлъшко

Кметът на община Казанлък Стефан Дамянов се срещна с председателя на Историческо дружество Българска орда – Стара Загора доц. Иван Танев и секретаря на сдружението д-р Анани Карагьозов по повод тяхната патриотична инициатива, свързана с обхващане на всички паметници и забележителности в Старозагорска област, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.
Целта е красотите на природата и богатото ни културно-историческо наследство да станат по-близки и удобни за съвременния културен туризъм. Начало на това патриотично дело е съставянето на списък на всички природни, исторически, археологически, обекти на територията на Старозагорска област, като се обозначат в официален препоръчителен списък. Целта на инициативата е да се улесни достъпа на туристите по всички тези забележителни места и да се създаде организация за тяхното опазване и поддържане.
В Казанлъшкия регион са избрани следните историко-археологически и природни забележителности: Шипченският манастир с Храм-паметника в двора му, Казанлъшкият манастир с паметниците на загиналите в двора му, Църквата в с. Енина с Енинския апостол, Новенската църква Св. Йоан Предтеча – най-старата в града, Калпакчийската църква в Казанлък, Къренската църква, Куленската църква, Протестанската църкава, Джамията, язовир „Копринка”, парк „Тюлбето”, Казанлъшки минерални бани с Аквапарк, ждрелото на Енинската река, градините с рози край селата Розово, Черганово и Г. Черковище, цъфналите вишни по улиците на Казанлък, екопътеките около с. Бузовград и с. Средногорово, местността „Катуните” над с. Енина, хижа „Бузлуджа”, ИМ „Искра”, ХГ – Казанлък, къща-музей „Чудомир”, къща-музей акад Д. Узунов, къща-музей Н. Балкански, Музей на лесовъдното дело гр. Шипка, Музей „Арсенал” АД, музей „Капрони” с първите български самолети, Музей на розата в Института по розата, Етнографски музей в квартал „Кулата”, Музей Есперанто в Крън, крепоста „Градищата”,  Крънско кале , Бузово кале, тракийските гробници Голяма Косматка, Шушманец, Грифоните, Светицата, Оструша и Голяма Арсеналка.
Примерният списък със забележителности е отворен и всеки жител на казанлъшка община може да добави своята идея за красивия кът от Долината на розите и тракийските царе. Кметът Стефан Дамянов подкрепи патриотичната инициатива и се ангажира Община Казанлък да съдейства за осъществяването й.


Няма коментари:

Публикуване на коментар