8.07.2011 г.

Виртуална емиграция от Facebook към Google

Човек вече може да мигрира, дори и в нета. След появата на новия портал на Google той е вече достъпен, макар и да не е официално обявен.
Интернет гигантът Google за кратко отвори вратите на своята нова социална мрежа "+" и тя се наводни с хиляди нови потребители. Ако и вие сте бил един от тях, неминуемо сте си задали въпроса: "И сега какво?". Затова сме ви подготвили кратък наръчник за това как да прехвърлите "приятелите" и "снимките" си от Facebook към новата платформа, както и няколко други полезни съвета.

Контакти
Всяка социална мрежа разчита на това потребителят да натрупа "приятели", с които да споделя информация. Без въпросните контакти Google+ ще е просто една празна, скучна, бяла страница. Точно затова първото нещо, което трябва да направите, е да започнете да се "свързвате" с повече познати. Ако вече имате Facebook акаунт с двеста-триста приятели, ще бъде изключително трудоемка и досадна задача да прехвърлите всеки един от тях ръчно в новата социална мрежа.
И след като Facebook очевидно надви разширението за уеб-браузъра Google Chrome, което позволяваше автоматичното прехвърляне на всички email адреси от Facebook в Gmail, се наложи на съобразителните компютърджии да търсят алтернативни начини. Най-ефикасният сред тях е посредством Yahoo Mail – единственото, което е необходимо, е да се регистрирате набързо, в случай че не ползвате услугите на онлайн пощата. След това, чрез официално одобрен от Facebook метод, можете да източите контактната информация на всичките си приятели.
След успешното импортиране на данните от Facebook в Yahoo, остава единствено да ги прехвърлите в Gmail. Процесът е лесен и кратък – Yahoo дава възможност да запазите цялата си адресна книга във .csv файл на компютъра си, който след това можете да импортирате в Google.
От там нататък е просто – в интерфейса на Google+ просто хващате "визитката" на ваш познат и го завличате до съответния "кръг", към който искате той да принадлежи – било то приятелски, семеен или колегиален. Ако въпросният човек все още не е бил поканен да се присъедини към социалната мрежа, Google автоматично ще стори това, след като напишете съобщение адресирано до кръга, в който той се намира.

Снимки
Ако ръчното прехвърляне на приятели от Facebook в Google+ е болезнено, то трансферирането на фотографии една по една би било истинско мъчение.
Начините за автоматизирано мигриране на снимки са няколко, но най-популярните от тях са два. Първият включва запазване копие от всяка една снимка на компютъра ви. Това се прави с програмата Fotobounce, която се синхронизира с вашия Facebook акаунт и дава възможност за изтегляне на цели албуми наведнъж. Така с няколко клика (и известно време чакане) можете да изтеглите целия си снимков архив, който след това да качите в Google+.

Вторият метод е по-директен – чрез уебсайта Move2Picasa.com можете да синхронизирате Facebook снимките си с Picasa – снимковия интернет албум на Google, който се използва за съхранение на фотографиите в Google+. След като трансферът, който отнема до няколко часа, приключи, просто остава да зададете на Google+ да ползва създадените в Picasa албуми в социалния ви профил.

Още някои съвети
Дори да нагласите профила си идеално, с всички снимки и детайли, ако приятелите ви не са наоколо, Google+ доскучава доста бързо. За да има смисъл от повечето полезни функции на социалната мрежа са необходими повече хора. Но не за всички!
Отворете раздела Sparks и започнете да въвеждате своите интереси. По този начин ще получите достъп до най-новите и любопитни новини от сферите, които ви интересуват. Услугата следи YouTube, блогосферата, както и глобална мрежата като цяло, сканирайки я за всяка гореща новина, която би представлявала интерес за потребителя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар