19.07.2011 г.

Най-голямата фотоволтаична система в Европа изграждат край Казанлък

На 18 юли кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов и управителят на „BCI Казанлък Холдинг” ООД подписаха договор за изграждане на фотоволтаична централа на територията на казанлъшките села Черганово, Ясеново, Голямо Дряново.  Това бе поводът двамата да дадат съвместна пресконференция. Кметът Стефан Дамянов подчерта, че в землищата на тези три населени места ще бъдат изградени две централи – едната е в землищата на Ясеново и Голямо Дряново с инсталирана пикова мощност 50 мегавата, и втората – в землището на Черганово с инсталирана пикова мощност 25 мегавата.Общата инсталирана мощност  на двете централи е 75 мегавата, което означава , че община Казанлък ще има на своя територия най-голямата фотоволтаична система в Европа. Жизнеспособността на цялата централа, която ще бъде оборудвана с най-модерните фотоволтаични системи, е минимум 30 години. Фотоволтаичният парк заедно с ветрогенераторния парк на „Ветроком” в местността „Бедек”ще превърнат община Казанлък в един от първите региони у нас с изградени два вида източници на зелена енергия, което е изключително предимство, предвид тенденциите в развитието на енергетиката в световен мащаб.
„BCI Казанлък Холдинг” ООД е дружеството, което ще изгради тези централи в срок до 1 година, съгласно изискванията на новия Закон за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници, който влезе в сила от 3 май 2011 г. Дружеството и неговите 11 дъщерни фирми, свързани с изграждането на парка, са със седалище Казанлък.
Обектите ще бъдат разположени върху обща площ от 1700 декара. Инвестицията е в рамките до 200 млн. евро, което включва изграждането на двете фотоволтаични централи, трасета, подстанции на двата обекта и др. съпътстващи дейности.
Тъй като срокът е максимално съкратен за построяването на централите, в работата по двата обекта ще бъдат ангажирани 1000 души с приоритет от населените места и град Казанлък – това са инженерно-технически специалисти в областта на енергетиката, технически персонал, строители, неквалифициран персонал. Набирането на кадрите  ще става чрез обяви в самите населени места и Казанлък, като очакваните възнаграждения са  за над средното ниво за региона, заяви на пресконференция днес управителят на „BCI Казанлък Холдинг” ООД Недко Младенов.
Партньор на „BCI Казанлък Холдинг” ООД е немската компания „Фионикс Солар”, която е една от най-големите компании в областта на соларния бизнес в Европа и света. Районът на Казанлък е избран поради подходящите условия - голям брой слънчеви дни и подходяща радиационна активност. Според статистиката от 50 години насам в Казанлъшко има 285 слънчеви дни в годината.
Очаква се строителството на централата в нейните два обекта да започне през м. август т.г. и да приключи до 1 юли 2012 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар