20.07.2011 г.

В учрежденията да говорят само на български, готвят в закон

Уволнение ще заплашва чиновници и други длъжностни лица, които не говорят на български език на работното място.
Това предвижда внесеният във вторник в Народното събрание законопроект за българския език на депутата от Коалиция за България проф. Любен Корнезов, съобщава „Труд”.
"Графичната система на българския език е кирилицата. Българският език е задължителен при предаванията, съобщенията, рекламите по радиото и телевизията и публикациите в печата”, пише в законопроекта.
Той уточнява още, че на български език трябва да се провеждат митингите, конференциите и другите публични изяви на партиите.
В проекта е предвидено още българският език да е задължителен и при “наименованията на учреждения, населени места, площади, улици и пътни знаци, гранични пунктове, летища, училища, търговски заведения, наименования на фирми, туристически обекти, хотели и ресторанти”. Какво ще стане обаче с нашите сънародници, които официално чрез съда носят звучните български имена като – Манчестър Юнайтед (за манчо от Свищов Стефан Вълдобрев дори направи филм, който ще представя страната ни на фестивала в Сараево), Винету Вождов, Ричард Груев, Алис Крайчева? Ще попаднат ли те под ударите на Закона?
Според Любен Корнезов гражданите могат да общуват помежду си на чужди езици, но “без те да се използват на публични места като демонстрация против българската култура и национално съзнание”.
Според проектозаконa специален държавен орган - Комисия за опазване и развитие на българския език, ще трябва да бди за опазването на родната реч.
Комисията ще се състои от 17 човека. Петима ще се избират от общото събрание на академиците и член-кореспондентите на БАН, петима ще излъчва Съюзът на българските писатели, трима - СУ “Св. Климент Охридски”, а по двама - Съюзът на българските журналисти и Съюзът на юристите.
Комисията за опазването на езика ще работи с четиригодишен мандат, като членовете й ще могат да бъдат преизбирани. Едно от задълженията на новия орган е да “приема задължителни решения за замяна на изрази и думи от друг език с равностойни изрази и думи в българския език”. Закон за защита на езика има в десетина европейски страни.


Няма коментари:

Публикуване на коментар