4.07.2011 г.

Болнични декларации щели да спират злоупотребите с НОИ

Не само с болничен, но и декларация ще трябва да попълнят хората, които излизат в отпуск поради заболяване. Дали хората работят на трудов договор и се осигуряват редовно. Специалистите са категорични, че с новия документ ще се засили и контролът срещу злоупотреби с болнични.
Работодатели казаха, че с въвеждането на новия болничен се увеличава документацията, тъй като декларацията трябва да бъде на хартиен носител. Те смятат, че на практика нищо не се променя.
"Единствено нещо, което допълвам, е номера на болничния кога е издаден", заяви по БНТ работодателят Яна Заекова.
От НОИ казаха, че в новата декларация се попълват данни, които и досега са били записвани на гърба на болничния лист. Промяната обаче е с идеята до година-две, след медицинския преглед, болничният да се изпраща по електронен път до работодателя, а от там до осигурителния институт. Така ще може да се следи източването на държавните пари.
"Длъжности, които обикновено се движат между 300-400 лева нормално, а в документите, които са подадени в НАП и сумите, върху които ние правим това изплащане на обезщетенията са около 2 хиляди лева върху тавана или 1500, което моментално води до източване на пари от бюджета на държавното обществено осигуряване", коментират от НОИ.


Няма коментари:

Публикуване на коментар