7.07.2011 г.

„Гражданска отговорност” на кредит или на вноски

Застраховката "Гражданска отговорност" ще може да се плаща чрез различни банкови инструменти, включително кредит или на четири вноски. Тези два варианта обсъждаха депутатите от икономическата комисия към парламента като приеха на първо четене промени в Кодекса за застраховането, предаде АСН.
Депутатите от ГЕРБ скочиха срещу предложението за еднократна вноска на застраховката и обясниха, че така ще затруднят потребителите.
От финансовото министерство защитиха текста, като коментираха, че ще се повиши събираемостта. Освен това при всяко заснето от камера нарушение, което извършат оттук нататък водачите, колата им автоматично ще се проверява и за сключена "Гражданска отговорност". Неизрядните шофьори ще отнасят и допълнителна глоба, освен за превишена скорост например.
Депутатите дори поискаха камерите по пътищата да заснемат дали колите имат валидни стикери, но от Комисията за финансов надзор обясниха, че това не би могло да стане. Същевременно 50% от събраните глоби от задължителната застраховка ще отиват във фонд на МВР за повишаване на контрола на пътя.
През 2010 г. събраните от застрахователните брокери премии са 705 млн. лв., като комисионните са 169 млн. лв. от тях, или 24%. От ГЕРБ коментираха още възможността стикерите за "Гражданска отговорност" да не се премахват, докато не отпадне и винетният стикер.
До септември пък полицейските патрули трябва да имат достъп до единната система, с която да проверяват дали всеки автомобил има полица. Колите без "Гражданска отговорност" у нас са около 25%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар