7.07.2011 г.

Танго в София през ноември, с кралица на бала Инди Зара

На 16 ноември в зала 3 на НДК ще видим на живо за първи път световноизвестната певица и композитор Инди Зара.
Поетична магьосница, раздаваща на сцената еднакво добре радост и тъга, приятна за ухото гласова бленда, соул, джаз, реге и твърди вокали – това е Инди Зара.
Известна с оригиналното си и деликатно чувство за музика, с нежен китарен съпровод, с привкус на цигански ритъм между нотите и намек за Блус с главно Б, със силни, интимни, поетични вибрации и кадифен тембър.
Сравняват френско-мароканската певица с Нора Джонс не само заради общия им лейбъл – легендарния Blue note. Инди Зара е също толкова млада и талантлива и по същия начин завладява и привлича вниманието на аудиторията.
Тя е родена през 1979 г. в Мароко в смесен брак между мароканка и французин. Напуска училище на 15 г. и се мести заедно с баща си, който служи в армията, в Париж.
На 18 години започва работа в Лувъра, а свободното си време посвещава на писането на текстове и мелодии. Може да се каже, че е самоука мулти инструменталистка.
През 2005 г. тя пише 50 песни, сред които Beautiful Tango, Oursoul, Try и Stand Up, като 11 от тях влизат в дебютния й албум Handmade, издаден от престижния лейбъл Blue Note Records – истински успех за млада изпълнителка.
Клипът към пилотния сингъл към него - Beautiful Tango пък е направен от големия френски режисьор Тони Гатлиф.
Естествено, след него следват награди и признания, а публиката веднага разпознава стила на Инди Зара – женствена, опияняващ пустинен ритъм, плетеница от жанрове и стилове, екзотична нотка между лежерния фолк и отпускащия чил аут.
Често пее на берберски - езика на майка й, но ползва за вдъхновение и такта на афро-американския груув, класическия черен поп, соул и хип-хоп от миналия век.
Публиката винаги избухва на нейните концерти, сравняват я с Portishead, Manu Chao и Billie Holliday.

Няма коментари:

Публикуване на коментар