26.07.2011 г.

Евреи се престрашиха да свирят Вагнер

Израелският камерен оркестър под диригентството на Роберто Патерностро ще изпълни за пръв път произведение на Вагнер в Германия, съобщи Ройтерс. За концертът, по време на който ще прозвучи симфоничната поема "Зигфрид, идилия", е избран  град Байройт, н който се провежда традиционния Вагнеров фестивал.
Израелските музиканти изключително рядко изпълняват произведения на Вагнер, а в Германия това ще е за пръв път. Негласната забрана е въведена през 1938 година, след като в нацистка Германия започват гоненията на евреите.
Вагнер е бил любим композитор на Адолф Хитлер. Според Патерностро, определил Вагнер като "велик композитор", трябва да бъде разделян човекът от неговото творчество. Желанието на диригента израелски оркестър да изпълни Вагнер на фестивала бе подкрепено от една от ръководителките на фестивала, правнучката на композитора Катарина Вагнер и от канцлера на Германия Ангела Меркел.
За в. "Аарец" кларнетист на Израелския камерен оркестър каза, че изпълнението на Вагнер на Байройтския фестивал е само първата стъпка. В бъдеще музикантите се надяват произведения на германския композитор да прозвучат и в Израел.
През 2001 г. прочутият диригент Даниел Баренбойм на годишния музикален фестивал в Ерусалим изпълни част от операта на Вагнер "Тристан и Изолда". Произведението прозвуча като допълнение към обявената програма. Преди изпълнението диригентът предупреди публиката какво ще прозвучи. Веднага залата бе  напусната от няколко десетки „чувствителни” израелци, които поради ционизма са готови да отхвърлят и всичко германско – дори и в музикалното изкуство. Все пак Баренбойм дирижирал откъса от операта и бил посрещнат с овации от по-голямата част от публиката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар